Α. Τσίπρας: Έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή – Εκλογές τον Οκτώβρη

Α. Τσίπρας: Έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή – Εκλογές τον Οκτώβρη

Επικαλούμενος την πλειοψηφία «κουρελού» που προέκυψε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να δηλώνει ότι διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να προσπεραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ακριβώς γι΄αυτό επέλεξε να ανακοινώσει μια σειρά από παροχές αλλά και να προσπαθήσει να πείσει ότι το κυβερνητικό μπλοκ είναι αρκετά συμπαγές ώστε να καταφέρει να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να καταφύγει σε εκλογές.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τού Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση της οποίας σχέδιο είναι «να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο, με ορίζοντα καθαρό που είναι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και, ταυτόχρονα, ότι «οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει». «Από την κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» τόνισε.

Αύξηση κατώτατου μισθού – Κατάργηση υποκατώτατου μισθού

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορικό το υπουργικό συμβούλιο όχι μόνο λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ούτε λόγω του ΟΔΔΗΧ και της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, αλλά σημείωσε πως «η ημερήσια διάταξη ακουμπά στον πυρήνα των στρατηγικών μας επιδιώξεων και στο κοινωνικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για το ζήτημα του κατώτατου μισθού.

«Η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», τόνισε και επισήμανε πως «όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ». 

«Σας καλώ, λοιπόν, σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνετε την πρότασή μου να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ μηνιαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεχόμενος το χειροκρότημα του υπουργικού συμβουλίου.