Α. Τσίπρας: Επιμένει στο σενάριο της ανάπτυξης, δεν πείθει κανέναν

Α. Τσίπρας: Επιμένει στο σενάριο της ανάπτυξης, δεν πείθει κανέναν

Του Τάσου Ευαγγελίου 

Υπό το βλέμμα στις αγορές και στους δανειστές, αλλά και με υποσχέσεις προς εργαζόμενους για ελαφρύνσεις εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο επιχειρώντας να πείσει ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα μετά την 20η Αυγούστου, παρά τις συνεχείς νουθεσίες από το εξωτερικό με τελευταία τη χθεσινή του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Γενς Βάιντμαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα εικόνα, ένα νέο προφίλ που να δείχνει πιο συναινετικό ώστε να πείσει ότι δεν επιδιώκει την πόλωση αλλά τη διεύρυνση, επενδύοντας τουλάχιστον μέχρι τη ΔΕΘ στο κουστούμι του πρωθυπουργού όλων των Ελλήνων όπως άλλωστε επιχείρησε να κάνει με τα πρόσωπα που συμπεριέλαβε στο νέο υπουργικό σχήμα.

Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν εστέφθη με επιτυχία, ο ίδιος και το επιτελείο του δείχνουν να έχουν επενδύσει σε αυτό το νέο προφίλ για το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι το υπάρχον έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα ειδικά τους τελευταίους μήνες εξ αιτίας των αποφάσεών του για το Σκοπιανό αλλά και της διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι με τους 98 μέχρι τώρα νεκρούς.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε ελάχιστες φορές στην αντιπολίτευση ενώ ήταν ξεκάθαρη η επιδίωξή του να επικεντρωθεί στις υποσχέσεις που θα αναλύσει στη ΔΕΘ, προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (αν και δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αναστολής των μειώσεων) προαναγγέλλοντας αλλαγές στον κατώτατο μισθό μιλώντας για τις συλλογικές συμβάσεις και υποσχόμενος ελαφρύνσεις που θα έρθουν άμεσα αφού η χώρα έχει ανακτήσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής της πολιτικής.

Ταυτόχρονα, αν και μίλησε για τέλος της επιτροπείας, εξήγγειλε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύθηκε για τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Οι χαμηλοί τόνοι τους οποίους κινήθηκε, οι αναφορές τους σε όλους τους Έλληνες, η αποφυγή της εικόνας πόλωσης και διχασμού, αν και δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις διότι δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για να αποφευχθεί η κρίση, δείχνουν με σαφήνεια τον νέο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Σχεδιασμό που στηρίζεται στις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιτύχει μια στροφή προς το κέντρο τότε είναι αδύνατη ακόμη και η συγκέντρωση ποσοστών που θα καταστήσουν τον ίδιο και το κόμμα του κεντρικούς παίκτες στην πολιτική σκηνή μετά τις εθνικές εκλογές.

Δίνοντας πάντως το στίγμα του ενόψει της ΔΕΘ και της εκεί ομιλίας του είναι, τουλάχιστον με βάση τη σημερινή του ομιλία, σαφής η στροφή του και η επιδίωξή του να απευθυνθεί σε ένα κοινό που έχει γυρίσει την πλάτη του στον ίδιο και που αποχωρεί με γοργό ρυθμό από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ψηφοφόρος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτός είναι και ο λόγος που αποδέχθηκε τελικά την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη ως επικεφαλής στο κόμμα το οποίο για τον ίδιο δείχνει να περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην προσπάθεια να δημιουργήσει μια νέα συναινετική και ηγετική εικόνα. Μόνο που στην περίπτωσή του ο χρόνος έχει περάσει και οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη χωρίς επιστροφή.

Οι όποιες υποσχέσεις αν δεν έχουν άμεσο και απτό αντίκρυσμα δεν γίνονται πιστευτές ενώ και οι δανειστές αν και αποδέχονται το γεγονός πως όσα λέει έχουν βάση την εσωτερική κατανάλωση εκτιμούν πως οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες δύναται να προκαλέσουν προβλήματα που η σημερινή συγκυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί.