Α. Τσίπρας: Νέες απειλές για «ονόματα και διευθύνσεις» για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό

Α. Τσίπρας: Νέες απειλές για «ονόματα και διευθύνσεις» για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με έμμεσες απειλές για «ονόματα και διευθύνσεις» που θα δοθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει την εικόνα πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν εσωκομματικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε κατά του  Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι «καθοδηγεί» τον Κυριάκο Μητσοτάκης ως προς τις θέσεις του έναντι της συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του Ζόραν Ζάεφ και άσκησε κριτική υποστηρίζοντας πως είναι αυτός ο οποιος δίνει λύσει σε ένα εθνικό προβλημα.

Προκειμένου να βγεί από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί μετά την πρόταση μομφής έδειξε πως προτίθεται να σηκώσει τους τόνους κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει αλλά, παρά τις επανειλημμένες… προτροπές της Σοφίας Βούλτεψη να πει μια κουβέντα για τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο,  επέμεινε στο να δηλώνει πως θα δοθούν όλα στη δημοσιότητα. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να απέφυγε να μιλήσει για τον κ. Καμμένο, όμως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίστηκε την στιγμή που μιλουσε ο κ. Τσίπρα.

Οι βουλευτές της ΝΔ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, βλέπντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάθεται όχι στα υπουργικά έδρανα αλλά σε αυτά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωνε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα διανθίσουν οι βουλευτές και οι Υπουργοί του κόμματος. Σύμφωνα με αυτό, αποτελεί μονόδρομο η επίκληση στην ιστορία και δη σε αυτή όταν ο Αντώνη Σαμαράς ήταν υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης.

«Άκουσα τη θεατρικά σχεδιασμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα επέλεξε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ του κ. Σαμαρά. Του πρώην πρωθυπουργού που έρχεται την καριέρα του πουλώντας ψεύτικο υπερπρατριωτισμό σε ένα θέμα που αποτελεί πληγή για την εξωτερική πολιτική της χώρας», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε παράλληλα ότι ο κ. Σαμαράς ήταν εκείνος που γέννησε το πρόβλημα, καθώς πρώτος ως Υπουργός Εξωτερικών απεδέχθη να καταγραφεί η γείτονα χώρα με τον όρο δημοκρατικά της Μακεδονίας. «Το '91 στην κρίσιμη συνεδ΄ριαση της ΕΟΚ δεν έθεσε κανένα θέμα», είπε και υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον είχε χαρακτηρίσει ανοήτο.

«Αυτός ο άνθρωπος είναι αυτός που είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σήμερα έρχεται να παριστάνει τον θεματοφύλακα της πολιτικής κληρονομιάς Καραμανλή Παπανδρέου», υποστήριξε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως συμπλήρωσε «είναι ο ίδιος που είχε ξεχάσει όταν έγινε πρωθυπουργός γιατί η κυβέρνησή του στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίαζε την επίσημη εθνική θέση, που περιλάμβανε τον όρο Μακεδονία».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε επειδή ιστορία επαναλμβάνεται ως φάρσα ο Σαμαράς θέτει σε ομηρία άλλο έναν Μητσοτάκη, τον Κυριάκο. «Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι  θα αναμετρηθούμε λέει με την ιστορία και με τις ευθύνες μας. Θα αναμετρηθούμε πράγματι και με την ιστορία και με τις ευθυνες. Εσείς αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε με την προσωπική σας οικογενειακή  ιστορία και σε αυτή την αναμέτρηση κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά λιποβαρής».

Αλέξανδρος Διαμάντης