Αλ. Τσίπρας προς υπουργούς: Δεν θα δεχθώ διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική από κανέναν

Αλ. Τσίπρας προς υπουργούς: Δεν θα δεχθώ διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική από κανέναν

Μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και προς την ίδια του την κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, απέστειλε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του για την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, τονίζοντας ότι στο εξής δεν θα δεχθεί διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική από κανέναν σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αυτός λαμβάνει τις αποφάσεις.

Η δήλωση αυτή έγινε προκειμένου να δείξει αποφασιστικότητα και να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη χθεσινή του έκκληση προς τους υπουργούς να μη ρίξουν την κυβέρνηση αλλά και να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη στη Βουλή η παραίτηση Κοτζιά αποτελούσε κεντρικό θέμα συζήτησης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτιούνται αν ο πρωθυπουργός επιλέγει τον Πάνο Καμμένο ως συνοδοιπόροι αφήνοντας πίσω του στελέχη που «έχουν βάλει πλάτη» σε περιπτώσεις όπως αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η αναφορά του κ. Τσίπρα σχετικά με την μη ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διγλωσσία στο θέμα των Σκοπίων απευθύνεται και στον Πάνο Καμμένο καθώς και το πώς θα αντιδράσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δηλαδή αν θα ικανοποιηθεί με την αποπομπή Κοτζιά αναμένοντας ενδεχόμενη μη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων ή αν θα απαντήσει με νέες δηλώσεις σχετικά με τη δική του γραμμή. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έκανε δεκτή με «πόνο καρδιάς» την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

«Θα αναλάβω εγώ ο ίδιος την ευθύνη (σ.σ. του ΥΠΕΞ) δίνοντας το μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να ολοκληρώσω την συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ακόμη και προς την ίδια την κυβέρνηση. Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανένα, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Στέλνω και μήνυμα προς τους γείτονες, τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν γιατί δεν θα υπάρξει καμία άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με τη συνταγματική ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», δήλωσε ο πρωθυπουργός.