Αποστάσεις Α. Τσίπρα από την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή για Ρωσία και Skripal

Αποστάσεις Α. Τσίπρα από την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή για Ρωσία και Skripal

Την ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής ενιαίας ευρωπαϊκής ένωσης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ωστόσο διαχώρισε τη θέση του στο θέμα της Βρετανίας και της υπόθεσης Skripal. 

Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη, έναν ισχυρό και δεσμευτικό κοινωνικό πυλώνα, μια έγκυρη τραπεζική ένωση».

Αναφερόμενος ωστόσο στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα Skripal, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Βρετανία, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να «είμαστε υπεύθυνοι στη διαχείριση αυτού του θέματος». 

Σε πιο αυστηρό τόνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα. 

Σε ερώτηση αν πρέπει η Ε.Ε. να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Νομίζω, πρέπει να προβληματιζόμαστε από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευθείς και σαφείς ως προς την τουρκική πλευρά, ως προς τις υποχρεώσεις τους και κυρίως ως προς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Φωτογραφία Intime News