Τσίπρας: Στο τραπέζι μείωση του μπόνους στις 28 έδρες και απλή αναλογική

Τσίπρας: Στο τραπέζι μείωση του μπόνους στις 28 έδρες και απλή αναλογική

Εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι Σύνταγμα και εκλογικό νόμο με στόχο να αλλάξει την ατζέντα και να αφήσει πίσω τα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα των μέτρων που απαιτούνται για να έρθει η δεύτερη δόση.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα του εκλογικού νόμου με πρόθεση αυτός να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη του Ιουλίου και στην ατζέντα αυτών των συζητήσεων θα ανοίξει και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας εξετάζει δύο σενάρια για τον εκλογικό νόμο. Το ένα είναι η μείωση του μπόνους των 50 εδρών στις 27 ή στις 28 για το πρώτο -ή τα συνεργαζόμενα- κόμματα υπο τον όρο ότι αυτά θα προσεγγίζουν ή θα υπερβαίνουν το 40%, και το δεύτερο είναι το σενάριο της απλής αναλογικής, με πληροφορίες να φέρουν ως πιθανότερη εκδοχή το πρώτο σενάριο.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου με 200 ψήφους, ώστε ο νόμος να ισχύσει και για τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του προσφάτως στο ΣΚΑΙ έχει διαμηνύσει, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του εκλογικού νόμου και τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να προτείνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, αλλά και τη διατήρηση ή αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απο το λαό η κεντρική γραμμή θα είναι ωστόσο ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες δικείδες ασφαλείας ώστε να μην υπερενισχυθεί ο ρόλος του. 

Οι κυβερνητικές προτάσεις θα παρουσιαστούν την 24η Ιουλίου, επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ωστόσο η στάση της ΝΔ αναμένεται να είναι αρνητική στον εκλογικό νόμο ενω για το Σύνταγμα θα καταθέσει σύντομα τις δικές της προτάσεις. Η ΝΔ χαρακτηρλίζει τακτικισμούς τα όσα επι\χειρεί αυτλή την ώρα ο κ. Τσίπορας καθώς βλέπει την δημοσκοπική κατρακύλα και αντιλαμβάνεται πως όταν γίνουν εκλογές θα χάσει και επιχειρεί να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.