Α. Σαμαράς: Ο Τσίπρας δεν διαπραγματεύτηκε, συνθηκολόγησε

Α. Σαμαράς: Ο Τσίπρας δεν διαπραγματεύτηκε, συνθηκολόγησε

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την πλήρη και απαρέγκλιτη αντίθεσή του με «το ξεπούλημα της Μακεδονίας», εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα, προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «θα λογοδοτήσει» για αυτό, ενώ επανάλαβε τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο «συκοφαντούν εις ως αδιάλλακτο είτε ως υποχωρητικό», λέγοντας ότι και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν. Προχώρησε, δε, σε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τα γεγονότα το 1991, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση και καμία συναίνεση για να διαπραγματεύεται. «Ούτε καν τη στήριξη του εταίρου σας δεν έχετε», είπε και τόνισε ότι ο ίδιος πολέμησε για το Σκοπιανό, αντιστάθηκε εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τότε,και του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, έχει καταντήσει απλώς ένας yes man!«Όταν σε μια χώρα, που βρίσκεται σε οικονομική κρίση εδώ και δέκα χρόνια, που βρίσκεται σε κοινωνική κρίση εδώ και οκτώ χρόνια, που εξαιτίας σας, μάλιστα, υποτροπίασε πριν τρία χρόνια, όταν σε τέτοιες συνθήκες, σε μια τόσο επιβαρυμένη κοινωνία, δημιουργείτε ξαφνικά μιαν αίσθηση εθνικής ταπείνωσης και συντριβής, βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα. Και τώρα, για την καρέκλα και την εξουσία, υπογράφετε ό,τι σας δίνουν! Τα πάντα όλα», υπογράμμισε ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς.

Την ίδια ώρα, έστειλε μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας: «Εγώ ως πρόεδρος του κόμματος και ως πρωθυπουργός σεβάστηκα απολύτως τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό! Όχι όπως εσείς κάνατε με τον κ. Αλαβάνο! Και στηρίζω πλήρως τον σημερινό πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σεβάστηκα τον προηγούμενο και στηρίζω τον επόμενο! Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν γίνεται να εγκριθεί μια τέτοια συμφωνία. Επειδή αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα», και «Μακεδονική γλώσσα», κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν, επειδή δεν είναι erga omnes. Όπως εξήγησε, άλλωστε, για την εθνότητά τους θα υπάρχει τριπλή ονομασία. «Γιατί; Γιατί όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, αλλιώς θα λέγονται διεθνώς:

-«Μακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας»… 
-Αλλιώς, θα λέγονται στην Ελλάδα: «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»…
-Και τελικά, αλλιώς θα λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων:

Σκέτο «Μακεδόνες», αφού στο τέλος του άρθρου 7 της Συμφωνίας σας, προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη χρήση των όρων που υφίσταται μέχρι σήμερα, μέσα στη χώρα τους!

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι όσα εμπεριέχονται στο άρθρο 7 εμπεδώνουν και ενισχύουν τον αλυτρωτισμό τους. Διότι περιέχουν αυτά που ακριβώς ισχυρίζονταν πάντα οι Σκοπιανοί: Ότι η «Μακεδονία» τους, δεν έχει σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Όπως ακριβώς λένε τα σχολικά τους βιβλία.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι δεν είναι τυχαίο που η Βουλγαρία εξέφρασε τους φόβους της προχθές και «ουσιαστικά ζήτησε να μην υπάρξουν πιέσεις για αλλαγές συνόρων μελλοντικά. «Δεν έχετε πάρει χαμπάρι, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια: Διευκολύνετε αυτό που μας λέτε ότι δήθεν «αποτρέψατε»! Θέμα χρόνου είναι να αναβιώσουν όλοι οι επιθετικοί αλυτρωτισμοί. Θέμα χρόνου θα είναι οι νέες βλέψεις για σύνορα και για δήθεν «ομοεθνείς». Αναδεύετε από τώρα το επόμενο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων», τόνισε ο Α. Σαμαράς.

Ξεκαθάρισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαπραγματεύτηκε αλλά συνθηκολόγησε, ενώ χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκοπιανότερους και από τους σκοπιανούς.

Τέλος, επέμεινε στα πυρά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αυτή την φορά επειδή αν και «δεν δικαιούται να κρίνει πολιτικά ανοικτά ζητήματα, «όταν παίρνει θέση, κακώς - και εκφράζει και τη χαρά του». Ποιος κατηγορεί εμένα, για "θεσμικές ακροβασίες";Εσείς, κ. Τσίπρα; Που επί τρία χρόνια καλούσατε τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια, να παραιτηθεί και να ρίξει την κυβέρνησή μας; Εσείς;», αναρωτήθηκε σκωπτικά.