Tο «όχι» στην συμφωνία των Πρεσπών και το μήνυμα Μητσοτάκη στους πρεσβευτές της ΕΕ

Tο «όχι» στην συμφωνία των Πρεσπών και το μήνυμα Μητσοτάκη στους πρεσβευτές της ΕΕ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει μία ώρα και τελικά ολοκληρώθηκε μετά από 90 λεπτά, απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πρεσβευτές των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα όσα τους περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην μιάμιση αυτή ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να παρουσιάσει με σαφήνεια τη δική του πρόταση για το μέλλον της Ελλάδας, στέλνοντας μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ειδική αναφορά ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε στο ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού χαρακτήρισε «άκρως προβληματική» τη συμφωνία, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

«Καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε δεχθεί να εκχωρήσει στη γειτονική μας χώρα «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα επεσήμανε ότι δεν μπορεί μια συμφωνία να επιβληθεί ερήμην των δύο λαών, ξεκαθαρίζοντας ότι η ευαισθησία όλων των Ελλήνων και κυρίως των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψιν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε την συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Την αρχή είχε κάνει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ είχε τονίσει ότι «δε θα διχάσει του Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς».

Ο κ.Μητσοτάκης φρόντισε ευθύς εξαρχής ενώπιον των Ευρωπαίων πρεσβευτών να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή με την τακτική που ακολουθεί ο κ.Τσίπρας στο δρόμο προς τις εκλογές. Έδειξε μάλιστα σίγουρος ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Άμυνας θα επιμείνουν στην λογική του «βρώμικου» πολέμου εναντίον του αλλά και εναντίον της ΝΔ συνολικά , με στόχο την ενίσχυση του κομματικού τους ακροατηρίου.

«Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος καταφεύγουν ακόμη και σε προσωπικές επιθέσεις, καθώς πιστεύουν προφανώς ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συσπειρώσουν τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους» επεσήμανε στους πρέσβεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας τους παράλληλα αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου το επίπεδο πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα να μην πέσει στο δρόμο προς τις κάλπες.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έκανε ειδική αναφορά στις επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς από το Μέγαρο Μαξίμου η σύζυγός του. «Εγώ έχω δεχτεί προσωπικές επιθέσεις, επιθέσεις που αφορούν ακόμα και στην επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου μου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, καθιστώντας σαφές ότι οι προσωπικές επιθέσεις δε θα μένουν αναπάντητες.

Παρόλαυτα όμως τόνισε ότι η δική του πολιτική φιλοσοφία έχει στον πυρήνα της μία άλλη λογική. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε στους εταίρους ότι θα επιμείνει να μιλά για το μέλλον και την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ανακυκλώνει τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος και υποδαυλίζει τον διχασμό των πολιτών, όπως σημείωσε.

Εκτενή ανάλυση έγινε και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας του μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την «αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης».