The Times: Έρευνα της Κομισιόν για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό στην Ελλάδα

The Times: Έρευνα της Κομισιόν για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Στην έρευνα που πραγματοποιεί η Κομισιόν μετά από καταγγελίες σχετικά με κονδύλια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το προσφυγικό, αναφέρεται δημοσίευμα των Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και κάνει λόγο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων που προορίζονταν για προσφυγικούς καταυλισμούς. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η έρευνα που διενεργεί η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της Αδιαφάνειας (OLAF) ήρθε μετά από καταγγελίες που θέλουν το υπουργείο Άμυνας να χρησιμοποιεί μέρος των χρημάτων σε απευθείας συμβάσεις με επιχειρηματίες που πρόσκεινται σε υπουργούς.

Όπως υπενθυμίζει, η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο, κυρίως Συρίων, μεταναστών στην Ευρώπη το 2015 προκάλεσε τεράστια πίεση στην Ελλάδα, καθώς αποτέλεσε ενδιάμεσο σταθμό των προσφυγικών ροών. Τα 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Αθήνα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια που έχουν διατεθεί ποτέ για ανθρωπιστικούς λόγους στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δημοσίευμα παραθέτει στοιχεία του «Φιλελεύθερου», σημειώνοντας πως ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, χρησιμοποίησε κονδύλια της ΕΕ δίνοντας συμβάσεις για τη σίτιση προσφύγων σε φίλους επιχειρηματίες, οι οποίοι υπερχρέωναν το κράτος, «τσεπώνοντας» μέρος της χρηματοδότησης.

Από την πλευρά της η Κομισιόν επιβεβαίωσε την διενέργεια έρευνας από την Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της Αδιαφάνειας (OLAF) και επικαλέστηκε πληροφορίες που κατέθεσαν πέρυσι αξιωματούχοι των Βρυξελλών που ασχολούνται με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η OLAF ξεκίνησε έρευνα για φερόμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή φαγητού σε πρόσφυγες στην Ελλάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος και τόνισε πως «προκειμένου να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα των συνεχιζόμενων ή και πιθανών επακόλουθων ερευνών, των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των δικονομικών δικαιωμάτων».

Το δημοσίευμα καταλήγει φιλοξενώντας δηλώσεις του διευθυντή του «Φιλελεύθερου», Παναγιώτη Λάμψια, ο οποίος τονίζει πως «υποστηρίζουμε το ρεπορτάζ μας και θα συνεχίσουμε την έρευνά μας» και επισημαίνει πως «πλέον το διερευνούν και άλλες εφημερίδες».

Επίσης, όπως σημειώνουν οι Times πως ένα τοπικό μέσο της Κω κατήγγειλε σήμερα πως ο Π. Κάμμενος ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ σε συμβάσεις εταιρειών κέτερινγκ επιχειρηματία που πρόσκειται φιλικά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το νησί φιλοξενεί συνολικά 1.244 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες σε έναν πρώην στρατιωτικό καταυλισμό.

Τέλος, όπως υπογραμμίζουν οι Times, πέρυσι η ΜΚΟ SolidarityNow υπέβαλε αναφορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητώντας να διερευνηθεί ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και καταγγέλλοντας κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.