Spiegel για Αλ. Τσίπρα: Προεκλογικά «δώρα» και διορισμοί ημετέρων

Spiegel για Αλ. Τσίπρα: Προεκλογικά «δώρα» και διορισμοί ημετέρων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασκεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ότι μοίρασε ένα ειδικό επίδομα στους συνταξιούχους εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές. Παράλληλα κάνει λόγο για υποτονική ανάπτυξη στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα το περιοδικό σχολιάζει και τις επικρίσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για τους διορισμούς φίλων σε υψηλές θέσεις στην κρατική μηχανή. 

Στο αφιέρωμα του, το Spiegel παρουσιάζει τα προφίλ των αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην Ελλάδα και φιλοξενεί δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναφέρει ότι «η Ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, οι άλλες χώρες της ΕΕ που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης.

Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να πουλήσει τα κρατικά της ομόλογα σε ελκυστικές τιμές και παραμένει υπό των έλεγχο των δανειστών της, ενώ έχει το υψηλότερο χρέος (180% του ΑΕΠ) και την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη με ποσοστό 18%» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο Spiegel.

Αναλυτικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η χειρότερη Ελλάδας από το 1974 καθώς έχει αποτύχει στην οικονομία, στο πεδίο που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο τις ζωές των Ελλήνων και γι' αυτό το 80% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται στη λάθος κατεύθυνση».

Συμπληρώνει επιπλέον ότι «το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με αριθμούς» γιατί παραλείπεται κάτι σημαντικό: «η ποιότητα των θεσμών και η υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, δύο πεδία στα οποία ο κ. Τσίπρας απέτυχε παταγωδώς».

Η Ελλάδα πνίγεται στους φόρους

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το δημοσίευμα στη δέσμευση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μειώσει το στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, δέσμευση για την οποία, όπως γράφει το Spiegel, ορισμένοι τον κατηγορούν ότι δεν είναι ρεαλιστική.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΝΔ απευθύνεται στους Ευρωπαίους για να στείλει ένα σαφές μήνυμα: «Είναι πολύ απλά λάθος να αφήνουν την Ελλάδα να πνίγεται σε τόσο υψηλά πλεονάσματα. Η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων είναι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται αν η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις 1% το χρόνο».

Στο ίδιο πλαίσιο εξηγεί ότι το ζήτημα θα τεθεί αφού πρώτα διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μέσα από ένα πρόγραμμα επενδύσεων και αληθινών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«Νίκη-μήνυμα στους λαϊκιστές Τσίπρα και Όρμπαν»

Μιλώντας για τις Ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι ο «κρυφός» του στόχος είναι η ΝΔ να γίνει το κόμμα που θα σημειώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές μεταξύ των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας ότι η νίκη θα είναι ένα μήνυμα για τους λαϊκιστές όπως ο Τσίπρας και ο Όρμπαν.

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βίωσε τον λαϊκισμό και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα μπει στην εποχή μετά τον λαϊκισμό», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αξιοθρήνητη η διαπραγμάτευση Τσίπρα για τα Σκόπια»

Το Spiegel παρουσιάζει τη διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως γράφει, χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι παραχωρήθηκε, έτσι απλά, ένα όνομα με τεράστιο ιστορικό πολιτιστικό βάρος και σημασία, ότι η συμφωνία είναι κακή για τα Ελληνικά συμφέροντα και ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν από Ελληνικής πλευράς ήταν «αξιοθρήνητες».

Το περιοδικό σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «προειδοποιεί ότι μπορεί να μπλοκάρει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω αυτής της συμφωνίας».

Φωτογραφία intime news