Podemos και ΣΥΡΙΖΑ

Podemos και ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Παντελάκη

Οι Podemos πήραν μια απόφαση η οποία προβλέπει ότι οι 69 βουλευτές τους θα παίρνουν μόνο 1.995 ευρώ τον μήνα ως αποζημίωση (έναντι 4.600 που θα έπαιρναν χωρίς αυτήν την απόφαση), ενώ αποποιήθηκαν και από μια σειρά από προνόμια που δικαιούντο (επιδόματα κατοικίας, μετακίνησης κλπ.). Τη σχετική απόφαση την αποδέχτηκαν όλοι και εφαρμόζεται σε όλους, μηδέ του Πάμπλο Ιγκλέσιας εξαιρουμένου. Είχαν δεσμευτεί γι'' αυτό προεκλογικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (που θέλει να ισχυρίζεται ότι μοιάζει στους Podemos) δεν περιόρισε τα προνόμια των βουλευτών. Και όχι μόνο αυτό. Όταν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να μην χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα που δίνει η Βουλή ώστε «να μην γίνουν σαν τους άλλους» (σ.σ. εννοώντας τους βουλευτές παλαιότερων κομμάτων), η πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τον αγνόησαν. Από τους 149, δεν πήραν αυτοκίνητα οι 47. Η προτροπή Τσίπρα έγινε τρεις φορές. Μάλιστα, ένας από εκείνους που διεκδίκησε δημόσια το βουλευτικό αυτοκίνητο ήταν βουλευτής που δήλωνε και αναρχικός (και έτριξαν τα κόκκαλα του Μπακούνιν).

Αγνοώ τι συνέβη με την κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πόσοι πήραν κρατικά αυτοκίνητα, πόσοι δεν χρησιμοποίησαν τα προνόμια. Φαντάζομαι ελάχιστοι…