NYT: Ο Ι. Σαββίδης πίσω από την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών

NYT: Ο Ι. Σαββίδης πίσω από την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Tο ενδιαφέρον Αμερικάνων πρακτόρων και διπλωματών «κέρδισε» ο πρώην βουλευτής στη ρωσική Δούμα, καθώς σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, που επικαλούνται οι New York Times, ο Ιβάν Σαββίδης λειτούργησε ως διαμεσολαβητής της Μόσχας με στόχο να υπονομευτεί η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να μην μπορέσει η γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στο εκτενές δημοσίευμα των New York Times, που βασίζεται σε πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το BuzzFeed, ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να είναι ένας από τους κύριους χρηματοδότες της καμπάνιας εναντίον της αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ. Το BuzzFeed είχε επικαλεστεί στοιχεία του «Εργαστηρίου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας» της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τα οποία ο επιχειρηματίας πλήρωσε τουλάχιστον 300.000 – 350.000 ευρώ για την καμπάνια εναντίον του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία».

Από την πλευρά του, ο Ι. Σαββίδης είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονταν στο δημοσίευμα του BuzzFeed, λέγοντας πως «είναι εντελώς ψευδές και ιδιαίτερα συκοφαντικό».

Μεταξύ αυτών που έλαβαν χρήματα, αναφέρουν οι NYT, ήταν και πολιτικά πρόσωπα της πΓΔΜ, νεοσύστατες εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ, που διοργάνωσαν βίαιες διαμαρτυρίες στο κοινοβούλιο στα Σκόπια.

Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Εθνικής Ασφάλειας διαπίστωσαν πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία προσπαθούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν οι NYT, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών, έφτιαξαν την ομάδα που πλέον ονομάζεται «Ομάδα Ρωσικής Επιρροής» ώστε να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες ρωσικής επιρροής, κυρίως στην Ευρώπη. Αυτό περιελάμβανε εκλογικές διαδικασίες που θα λάμβαναν χώρα στην Ευρώπη και η Ρωσία θα μπορούσε να παρέμβει.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τέλη της φετινής άνοιξης, διαπιστώθηκε ότι η «Μακεδονία» ήταν πιθανός στόχος. Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία» για να βάλει τέλος σε μια πολυετή διαμάχη με την Ελλάδα.

Η Μόσχα όμως δεν ήταν ικανοποιημένη, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε μια διάσκεψη στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία, ένας Ρώσος διπλωμάτης εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τα σχέδιά της να προσκαλέσει τη «Μακεδονία» στη Συμμαχία.

«Βεβαίως, δεν θα ρίξουμε πυρηνικές βόμβες», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Α. Τσιζχόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ. Και πρόσθεσε, «ωστόσο υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους NYT, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέδωσαν πληροφορίες για τον Ι. Σαββίδη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες των Αμερικάνων πέρασαν μέσα από τον πρέσβη τους στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ωστόσο, ο Τζ. Πάιατ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι «εκπαιδευμένος» στις κινήσεις που κάνουν οι Ρώσοι για να επεκτείνουν την επιρροή τους εκτός συνόρων, καθώς είχε διατελέσει πρέσβης στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει κόλπο που να κάνουν οι Ρώσοι και να μην το ξέρει ο κ. Πάιατ», δήλωσε σε συνέντευξη ο Γερουσιαστής Κρίστοφερ Σ. Μέρφι, Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Ο κ. Μέρφι είπε ότι είχε μιλήσει στον κ. Πάιατ για την ανάμειξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των ιδιωτικών συνομιλιών.

Η «αποκάλυψη» της δράσης του Ρώσου επιχειρηματία στην Ελλάδα αποτέλεσε μια νίκη των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων στους NYT. «Ανταποδίδουμε κι εμείς και δείχνουμε ότι κι εμείς μπορούμε να παίξουμε σκληρά,» δήλωσε ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην πΓΔΜ. «Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε αποκαλύψεις, να κάνουμε πράγματα που ίσως στο παρελθόν δεν κάναμε», πρόσθεσε.