Σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ

Σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές η επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ

«Ψηφίσαμε διάταξη που αποκαθιστά την φυσική έννοια του ασύλου και στόχος ήταν να αποφύγουμε τέτοιες ενέργειες», είπε η Υπ. Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στον ΑΝΤ1  σχολιάζοντας την επιχείρηση των αστυνομικών στην ΑΣΟΕΕ, μετά τις καταγγελίες για απειλές κατά φοιτητών και διδασκόντων, από τους άνδρες της Αστυνομίας, στο υπόγειο του Πανεπιστημίου.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στην επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής το Σάββατο, θα συνεχιστούν οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την εμπέδωση του συναισθήματος ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι ήδη με δράσεις του προηγούμενου διαστήματος έχει «καθαρίσει» η περιοχή έξω από την ΑΣΟΕΕ, η οποία το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε «κέντρο παρεμπορίου», με τον χώρο του Πανεπιστημίου να «αξιοποιείται» ως «άσυλο» για όσους παρανόμως εμπορεύονταν προϊόντα ή διακινούσαν ναρκωτικά.

Ερωτηθείσα σχετικώς, η Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι προφανώς η επιχείρηση της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ γίνεται σε συνεννόηση με τις πρυτανικές Αρχές, τονίζοντας ότι «υπήρχαν και στο παρελθόν καταγγελίες από τις πρυτανικές Αρχές, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αποκατάσταση της ασφάλειας για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Αναφερόμενη στην επίθεση μελών του Ρουβίκωνα στο πολιτικό της γραφείο, η κ. Κεραμέως είπε ότι «είναι πάρα πολύ λυπηρό ότι κάποιοι μέσω της βίας προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε διάλογο για τον εκσυγχρονισμό των Πανεπιστημίων».

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και σε προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών για την κάλυψη κενών στις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Γιατί έγινε η αναστολή λειτουργίας των 37 Τμημάτων ΑΕΙ

Ερωτηθείσα για την αναστολή λειτουργίας των 37 Τμημάτων ΑΕΙ που είχαν ιδρυθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για να λειτουργήσουν από το 2020, η Υπουργός Παιδείας είπε στον ΑΝΤ1 ότι «η αναστολή έγινε για να ζητηθεί η γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής που είναι επιφορτισμένη με το έργο αυτό, κάτι που δεν είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ερευνηθεί εάν ένα Τμήμα πρέπει να ιδρυθεί, εάν χρειάζεται να λειτουργήσει προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκπαιδευτικές ανάγκες, εάν καλύπτονται οι μελέτες βιωσιμότητας κτλ. και εφόσον αυτό αξιολογηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή, τότε κάποια Τμήματα από αυτά θα λειτουργήσουν, με απώτερο στόχο να δώσουμε σωστή εκπαίδευση στους νέους και να τους δώσουμε πτυχία με αντίκρισμα».

Απαντώντας και στον Δήμαρχο Αγρινίου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Γεωπονικής στην πόλη, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, είπε ότι «δεν θέλουμε βιομηχανία πτυχίων χωρίς αντίκρισμα», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν τα «τραγελαφικά περιστατικά με δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων με τροπολογίες βουλευτών της “τελευταίας στιγμής”».

Για τις μετεγγραφές φοιτητών, η Υπ. Παιδείας είπε «φέτος θα ισχύσει το περσινό σύστημα, καθώς δεν υπήρχε χρόνος να γίνουν αλλαγές, αναφέροντας ωστόσο ότι «ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές, το οποίο θα διαμορφωθεί κατόπιν κοινωνικού διαλόγου».