M. Rajoy: Η πλειοψηφία των Καταλανών δεν προσήλθε στις κάλπες - Αντιστάθηκαν στο λαϊκισμό

M. Rajoy: Η πλειοψηφία των Καταλανών δεν προσήλθε στις κάλπες - Αντιστάθηκαν στο λαϊκισμό

«Σήμερα κέρδισε η δημοκρατία γιατί ακολουθήσαμε το Σύνταγμα», δήλωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy, μετά τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στην προσπάθεια των Καταλανών να διενεργήσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον M. Rajoy, «δεν πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα σήμερα στην Καταλονία», καθώς η πλειοψηφία των Καταλανών δεν προσήλθε στις κάλπες, ενώ όπως τόνισε «δεν υπέκυψε στο κάλεσμα του λαϊκισμού» και υπάκουσαν στο νόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την πρόοδο 40 ετών να πάει χαμένη και να υποκύψουμε σε εκβιασμούς».

Πρόσθεσε ότι οι Καταλανοί «έδειξαν ότι είναι υπάκουοι στον νόμο» και όλοι οι Ισπανοί εκτίμησαν τη στάση τους. 

Παράλληλα, εξήρε το έργο της αστυνομίας γιατί υπερασπίστηκε τον νόμο και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξή της.

Όπως ανέφερε ο ισπανός πρωθυπουργός, παρότι η κυβέρνηση είχε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις που αδιαφόρησαν και προσπάθησαν να προχωρήσουν στην πραγματοποίησή του. Τόνισε πως είναι πρόεδρος όλων των Ισπανών και υλοποιεί αποφάσεις με βάση το ισπανικό Σύνταγμα.

Δήλωσε πως ευθύνη για τα σημερινά γεγονότα φέρουν όσοι παρανόμησαν προσπαθώντας να διενεργήσουν το δημοψήφισμα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν «κλείνει την πόρτα σε έναν ενδεχόμενο διάλογο αρκεί να γίνει με βάση τον νόμο». Επίσης, ζήτησε από τους Καταλανούς να αλλάξουν στάση στο ζήτημα.

Τέλος, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει αύριο έκτακτη συνεδρίαση της ισπανικής Βουλής για τα τελευταία γεγονότα.

«Το δημοψήφισμα ήταν μια προσπάθεια που στόχο είχε τη διάσπαση των ισπανών πολιτών και την αποσταθεροποίηση», καθώς δημιούργησε σοβαρή ζημιά στην συνύπαρξη των Ισπανών.