M. Abbas: Επείγει μια απόφαση του ΟΗΕ κατά των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων

M. Abbas: Επείγει μια απόφαση του ΟΗΕ κατά των ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων

Αποφασισμένος να εξασφαλίσει μια απόφαση του ΟΗΕ κατά των εποικιστικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas, χωρίς παράλληλα, όπως επισημαίνει, να εγείρει εμπόδια σε μια πρωτοβουλία της Γαλλίας για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η οποία βρίσκεται σήμερα σε τέλμα.

Μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα "επείγει πλέον καθώς το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητες αυτές οι οποίες απειλούν σοβαρά, ακόμη και με μια κατάρρευση, το σχέδιο για δύο κράτη", δήλωσε ο Mahmoud Abbas από την έδρα της παλαιστινιακής προεδρίας στη Ραμάλα χθες, παραμονή της έναρξης της διεθνούς του περιοδείας για την υποστήριξη του παλαιστινιακού ζητήματος.

"Ταυτοχρόνως, θα φροντίσουμε ώστε να μην υπάρξει αντίθεση μεταξύ των δύο θεμάτων", το σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ και την γαλλική πρωτοβουλία, σημείωσε.

Ο Αμπάς ξεκινάει σήμερα περιοδεία διάρκειας δύο εβδομάδων κατά την οποία θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και στη συνέχεια στο Παρίσι, στη Μόσχα, στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη.

Η περιοδεία αυτή φαίνεται ως μια ύστατη προσπάθεια του 81χρονου σήμερα Παλαιστίνιου προέδρου, διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος αγωνίζεται για δεκαετίες για την επίλυση μιας από τις πιο παλιές συγκρούσεις στον κόσμο, αλλά ωστόσο κάθε μέρα που περνάει τον φέρνει όλο και πιο κοντά στην ώρα που θα χρειαστεί να παραχωρήσει τη θέση του χωρίς να έχει προηγουμένως κάνει πραγματικότητα το όνειρο για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Σήμερα μάλιστα περισσότερο από ποτέ δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Η πιο πρόσφατη διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ απέτυχε το 2014, όταν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συγκρούστηκαν στη Γάζα, ενώ σήμερα περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ένα νέο κύμα βίας μέσα σε έξι μήνες.

Για την κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία της αμερικανικής πρωτοβουλίας το 2014 και για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν ο τζιχαντισμός να ριζώσει στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Γαλλία σχεδίασε τον Ιανουάριο τη διεξαγωγή αυτό το καλοκαίρι μιας διεθνούς διάσκεψης και την σύσταση μιας διεθνούς ομάδας υποστήριξης. Προηγουμένως θα διεξαχθεί μια εαρινή υπουργική διάσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ