Λέγκα και 5 Αστέρια συμφώνησαν για κυβέρνηση στην Ιταλία

Λέγκα και 5 Αστέρια συμφώνησαν για κυβέρνηση στην Ιταλία

Πέρασαν 88 μέρες από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου και επιτέλους οι Ιταλοί κατάφεραν να προχωρήσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς ο Τζιουζέπε Κόντε έλαβε εντολή από τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και παρουσίασε τη λίστα με τους υπουργούς του νέου κυβερνητικού σχηματισμού.

Κοινή δήλωση των Ντι Μάιο και Σαλβίνι αναφέρει πως «πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, οι οποίοι μάλιστα συμφώνησαν και στο πρόσωπο του Τζιοβάνι Τρία, ενός καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. 

Ο Τζουζέπε Κόντε θα αναλάβει πρωθυπουργός, ενώ ο ρόλος του Πάολο Σαβόνα αλλάζει και πλέον επιβεβαιώνεται πως στη νέα κυβέρνηση θα λάβει τη θέση του υπουργού των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο Έντσο Μοάβερο - Μιλανέζι.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Μεταξύ των άλλων ονομάτων, επιβεβαιώνεται η Ελιζαμπέτα Τρέντα για το υπουργείο Άμυνας, ο Ντι Μάιο στο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας και ο Μ. Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών.   

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, αναμένεται να μεταβεί τις 22.00 ώρα Ελλάδας στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.

Η συνάντηση του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά με τον Λουίτζι Ντι Μάιο των Πέντε Αστέρων, ξεκίνησε στις 4 η ώρα (Ελλάδας). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο οικονομολόγος Τζουζέπε Κόντε, που είχε λάβει αρχικά την εντολή από τον πρόεδρο Ματαρέλα, πριν προκύψει το αδιέξοδο με την επιλογή του Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.