Kυριάκος Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία

Kυριάκος Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και εκτενείς αναφορές στο σχέδιο της ΝΔ για τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας περιελάμβανε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΑΕ.

«Η κυβέρνηση αντί εγκαίρως να θέσει σε διαβούλευση ένα πλήρες σχέδιο, προτίμησε μισόλογα και επιλεκτικές διαρροές. Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρο πολιτικό κυνισμό. Επιλέγει την τοπική αυτοδιοίκηση για τακτικισμούς. Η κυβέρνηση θέλει να σας εκμεταλλευθεί. Επιδιώκει να κάνει την μέγιστη αναταραχή. Μεγάλη αναταραχή, καλή κατάσταση όπως είχε πει ο Μάο, φράση την οποία είχε χρησιμοποιήσει και ο πρωθυπουργός».

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δε θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση της ΝΔ. Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Δε θα το επιτρέψουμε. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η οποία απηχεί την συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στο συνέδριο. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία των δήμων. Ο πραγματικός στόχος ης κυβέρνησης είναι να πάρει τον έλεγχο το υπουργείο Εσωτερικών των δήμων και των περιφερειών. Εμείς έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση λέει ότι οι εθνικές εκλογές δε μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Αυτό προφανώς ισχύει σε υπερθετικό βαθμό και για τις εθνικές εκλογές. Εφόσον λοιπόν γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019, τότε οι εθνικές θα πρέπει να έχουν γίνει νωρίτερα. Με τις κάλπες παίζουν μόνο όσοι φοβούνται την λαϊκή ετυμηγορία. Μόνο ο κ. Τσίπρας τις φοβάται, όχι εμείς, ούτε οι δήμαρχοι» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε το περίγραμμα των προτάσεών του για το χώρο της αυτοδιοίκησης.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δώσει τις εξετάσεις της. Η αυτοδιοίκηση έχει κάνει την αυτοκριτική της και το πάθημα έγινε μάθημα. Στο σύνολό της η αυτοδιοίκηση δεν έχει υπέρογκα χρέη. Η αναμέτρηση της ωστόσο δεν είναι μόνο με τα παλιά προβλήματα αλλά κυρίως με τα προβλήματα του αύριο. Πιστεύω ότι τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με ένα μικρότερο επιτελικό κράτος και με ισχυρότερη αυτοδιοίκηση. Αυτή την επιλογή είμαι αποφασισμένος να την κάνω» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος πρότεινε συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως τον αναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων, την επανεξέταση των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος.

«Θα προχωρήσουμε στην σύσταση ταμείου αυτοδιοικήσης με πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στηρίζουμε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θέλω να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα. Και αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει καλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο κόστος , αυτή θα πρέπει να ενθαρρύνετε και όχι να αποθαρρύνετε» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κινητικότητας στους δήμους αλλά με την συγκατάθεση του φορέα προέλευσης.

«Σας καλώ να προχωρήσουμε μαζί με μια πλατιά συμμαχία, όχι αναγκαστικά με κομματικά χαρακτηριστικά. Όσο και αν η κυβέρνηση δεν το αντέχει ψυχολογικά, η ώρα της πολιτικής αλλαγής έρχεται» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που αφιέρωσε τις εργασίες του συνεδρίου στον Αντώνη Τρίτση, τον οποίο χαρακτήρισε πρωτοπόρο της αυτοδιοίκησης.