K. Παπακώστα: Σημαντικός ο ρόλος των πληροφοριών και της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΛΑΣ

K. Παπακώστα: Σημαντικός ο ρόλος των πληροφοριών και της αρμόδιας διεύθυνσης της ΕΛΑΣ

Την ώρα που η υπουργός Προστασίας του Πολίτης Όλγα Γεροβασίλη άφηνε να εννοηθεί ότι παρακολουθούνται πολίτες ως προς τον τρόπο που λειτουργούν μέσω των social media η υφυπουργός Κ. Παπακώστα δήλωνε ότι το δόγμα της ΕΛΑΣ. μετατρέπεται σε προβλεπτικό - προληπτικό κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔιΔΑΠ)» η οποία αναβαθμίστηκε το 2017 και από το 2018 μεταφέρθηκε σε δικό της κτήριο εκτός Κατεχάκη.

Πρόκειται για υπηρεσία που δίνει λόγο μόνο στον εκάστοτε αρχηγό της ΕΛΑΣ και η οποία όπως ανέφερε η κ. Παπακώστα «υποστηρίζει μεταξύ άλλων, τον βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας, με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό)».

«Η προσέγγιση αυτή» σημείωσε «λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του προβλεπτικού μοντέλου αστυνόμευσης (intelligence – led policing), που βασίζεται στην επεξεργασμένη πληροφορία (intelligence), έτσι ώστε η λειτουργία του Σώματος να έχει κυρίως προβλεπτικό - προληπτικό χαρακτήρα και δευτερευόντως κατασταλτικό»

Και κατέληξε, στο πλαίσιο των επικρίσεων για τις προσαγωγές πολιτών πριν την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος λέγοντα ότι «Επειδή φαίνεται πως κάποιοι έχουν κρυφή ατζέντα στα θέματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία αφορά αποκλειστικά στην βίαιη καταστολή, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει στο επίκεντρο την πρόληψη για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας» σημειώνοντας βέβαια ότι «Όπου υπάρχει διαμαρτυρία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων του επιλαμβανόμαστε αμέσως. Άλλο ασφάλεια και άλλο περιορισμός των δικαιωμάτων του πολίτη».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Παπακώστα ανακοίνωσε δια της δήλωσής της την κατάθεση νομοσχεδίου περί «εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού» σημειώνοντας πως αυτό «έχει διαμορφωθεί στη βάση της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής και έχει επιρροές από τις αντίστοιχες στρατηγικές κρατών με ανεπτυγμένη αντιτρομοκρατική κουλτούρα, πλην όμως είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα».