H υποδοχή έκπληξη του ΕΛΚ στον Μητσοτάκη και το ψήφισμα που «καίει» τον Όρμπαν

H υποδοχή έκπληξη του ΕΛΚ στον Μητσοτάκη και το ψήφισμα που «καίει» τον Όρμπαν

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δε χρειάστηκε να περάσουν παρά μόλις ελάχιστες ώρες από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώθηκε στο παγωμένο Ελσίνκι για να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η επικράτηση του στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας αποτελεί βασικό στοίχημα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μια και είναι ο πλέον πιθανός ίσως και ο μοναδικός αυτή την περίοδο τρόπος μέσω του κ.Μητσοτάκη το ΕΛΚ να αυξήσει την επιρροή του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Στους διαδρόμους του επιβλητικού συνεδριακού κέντρου της πόλης, το οποίο ασφαλώς και λείπει από τη χώρα μας, στις συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους κυριαρχούσε η αίσθηση ότι η εκλογική νίκη της ΝΔ στη χώρα μας θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως μήνυμα κατά του λαϊκισμού, στοιχείο που θα αποτυπωθεί εμπράκτως και στην καμπάνια του ΕΛΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, η οποία θα αρχίσει τον Δεκέμβριο.

Η αίσθηση αυτή σταμάτησε να είναι «αίσθηση» και έγινε βεβαιότητα, μόλις μία ώρα μετά την έναρξη του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Ντάνα Μέρφυ καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα, αποτύπωσε και δημοσίως τα όσα λέει η ηγεσία της μεγαλύτερης ευρωομάδας πίσω από τις κλειστές πόρτες για την ΝΔ, την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ευρώπη έχουμε παραδείγματα όπου οι πολίτες έχασαν την πίστη τους στο πολιτικό σύστημα και ψήφισαν εξτρεμιστές.  Η ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιεί ένα όμορφο ταξίδι και αποδεικνύει ότι οι υπεύθυνες πολιτικές και ο υπεύθυνος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων μπορεί να δώσει πίσω στους πολίτες την ελπίδα» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος των μελών του ΕΛΚ για την Ελλάδα και την προοπτική ανάληψης της διακυβέρνησης από την ΝΔ ήταν ο μεγάλος αριθμός διμερών επαφών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο περιθώριο του συνεδρίου.

Ξεχωριστής σημασίας ήταν το τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο του CDU/CSU στο γερμανικό κοινοβούλιο στον οποίο ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι οι Ελληνες περιμένουν την πολιτική αλλαγή καθώς έχουν απογοητευθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Dobrindt μάλιστα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει ενώπιον της ολομέλειας των βουλευτών του CSU/CDU.
Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, στον οποίο σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ έχασε το θετικό momentum που είχε ολόκληρη η Ευρώπη τη διετία 2015-2017.

Με αναφορά στα εθνικά θέματα ήταν η συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με φόντο τις συζητήσεις για την περικοπή ή των συντάξεων ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε μία συνάντηση η οποία είχε ακυρωθεί την τελευταία στιγμή πριν από περίπου ένα μήνα στις Βρυξέλλες.

Την γαλάζια αποστολή, η οποία το πρωί της Πέμπτης θα ψηφίσει για τον υποψήφιο του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας, οι πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ (Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θόδωρος Ζαγοράκης), ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο τομεάρχης Μετανάστευσης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί και της εκλογικής μάχης στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το παρών στις εργασίες του συνεδρίου δίνει και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, το θέμα του οποίου αποτελεί το αγκάθι στους κόλπους του ΕΛΚ αυτή την περίοδο.

Μετά την πρόσφατη ψηφοφορία για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 εναντίον της Ουγγαρίας, για την οποία υπέρ ψήφισε και η ΝΔ, η ολομέλεια του Λαϊκού Κόμματος έστειλε ένα ακόμα σκληρό μήνυμα στον κ.Ορμπάν, θέτοντας ουσιαστικά το πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να αποδεχτεί το ουγγρικό κόμμα.

Στο ψήφισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να εγγυηθούν την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στις χώρες τους, σε ζητήματα που αφορούν στην συνταγματική δικαιοσύνη, στη διάκριση των εξουσιών, στους νόμους και στο δικαστικό σύστημα, στην εκλογική νομοθεσία και στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και σε εκείνα των μειονοτήτων».

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος μάλιστα φωτογραφίζεται ειδικά η περίπτωση της Ουγγαρίας, η οποία ονομαστικά δεν υπάρχει πουθενά.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τις αυξανόμενες παραβιάσεις στην συνταγματική τάξη, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης , στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς, ελευθερία των ΜΜΕ και στα κοινωνικά δικαιώματα σε πολλές χώρες μέλη».

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί την τελευταία προειδοποίηση προς τον Βίκτορ Όρμπαν, βάζοντας την γραμμή την οποία αν ο Ούγγρος πρωθυπουργός περάσει τότε, ο δρόμος της εξόδου από το ΕΛΚ θα είναι ανοιχτός.