H «ύποπτη» συναλλαγή Τσίπρα και το απαγορευτικό Μητσοτάκη στα γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη

H «ύποπτη» συναλλαγή Τσίπρα και το απαγορευτικό Μητσοτάκη στα γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν αποτελεί πλέον μυστικό πως η αναβολή ή ακόμα και η ματαίωση στις ήδη ψηφισμένες από την κυβέρνηση μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019 θα αποτελέσει κρίσιμο βαρόμετρο για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στην Ελλάδα άλλωστε διαχρονικά η οικονομική κατάσταση κάθε νοικοκυριού παίζει καταλυτικό ρόλο στην κατεύθυνση της ψήφου.

Όσο λοιπόν η κλεψύδρα θα αδειάζει και η προκήρυξη των εκλογών θα έρχεται πιο κοντά, τόσο η φημολογία περί αναστολής ή μη του ήδη ψηφισμένου μέτρου από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου θα φουντώνει. Οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήδη δίνουν και παίρνουν, προεξοφλώντας ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να ανατρέψει κάτι το οποίο ο ίδιος δημιούργησε.

Την ώρα που το εμπόριο ελπίδας έχει αρχίσει να εκτρέφεται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να κερδίζει έδαφος η ανησυχία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή της στην εξουσία, βάζει στην ίδια ζυγαριά σοβαρά εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό και το Αλβανικό με ζητήματα που η λύση τους περνά μέσα από ξένα κέντρα αποφάσεων. Με άλλα λόγια το Μέγαρο Μαξίμου κάνει το «καλό παιδί», θέλοντας να λάβει ανταλλάγματα που κανείς δεν γνωρίζει το ποια είναι ακριβώς. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«... Την συναλλαγή του κ. Τσίπρα την πληρώνουν οι πολίτες με φόρους και εισφορές, με μειωμένες συντάξεις και αποδοχές. Ακόμα χειρότερα: Φοβάμαι μήπως για κάποια φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, για πρόσκαιρες θετικές εντυπώσεις, η χώρα έχει οδηγηθεί ξανά σε εθνικές περιπέτειες διαρκείας. Αναφέρομαι, βεβαίως, στο Σκοπιανό, αλλά όχι μόνο. Πρόκειται για μια αλυσίδα ανικανότητας και αμοραλισμού» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επέμεινε στην κατηγορία περί ανευθυνότητας για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Πειραιώς όμως πάνε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει ανταλλάγματα και καλές κουβέντες από ανθρώπους και αξιωματούχους που δεν έχουν ειδικό βάρος και καμία ουσιαστική δύναμη. Με τη φράση αυτή «φωτογραφίζουν» τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και δε δυσκολεύτηκε να πλέξει το εγκώμιο του κ. Τσίπρα, επιζητώντας την στήριξή του στα προσωπικά μελλοντικά του σχέδια.

Την ίδια ώρα μπορεί η σεναριολογία περί τριπλών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο να έχει θέσει σε δεύτερο πλάνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στην ΝΔ δεν προετοιμάζονται για την ανάδειξη των εκπροσώπων του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του ανώτατου οργάνου της ΝΔ για το ζήτημα των περιφερειακών εκλογών. Αρχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως εφόσον οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, η ΝΔ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, για μα μην υπάρξει απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο σημείο εκείνο όμως, ο κ.Μητσοτάκης εξέδωσε «απαγορευτικό» προς όσα γαλάζια στελέχη ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση, στην περίπτωση που η αλλαγή στον εκλογικό νόμο τελικά δεν συμβεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τα στελέχη αυτά δε θα πρέπει να βιαστούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, ούτε να προεξοφλήσουν επιλογές που θα γίνουν κατά τόπους. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ΝΔ θα θα λάβει υπόψιν της, την επιτυχημένη προϋπηρεσία δημάρχων που είναι εν ενεργεία και κάλεσε ξανά τα στελέχη του κόμματος να μην σπεύσουν να προαναγγείλουν αποφάσεις που θα έχουν πολιτικό χρώμα και θα συνδέονται και με τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο.

Μία προειδοποίηση ουσιαστικά, την οποία θα δούμε μπροστά μας από το ερχόμενο φθινόπωρο όταν και οι διεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ενταθούν.

Η συνεδρίαση πάντως της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ χαρακτηρίστηκε από το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεχωριστή στιγμή, η ανάθεση της προεδρίας του τακτικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα από τα ιστορικότερα στελέχη του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, μερικά 24ωρα πριν από την συνεδρίαση της Τετάρτης.