H αγωνία Μέρκελ για την καγκελαρία και η καθαρή στάση Μητσοτάκη

H αγωνία Μέρκελ για την καγκελαρία και η καθαρή στάση Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Οσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου το μεσημέρι της Πέμπτης είδαν κάτι που ασφαλώς θα το θυμούνται για αρκετό καιρό. Η συνήθως ψύχραιμη, ήρεμη και “κοντρολαρισμένη” Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είχε παραδώσει τη θέση της σε μία άλλη... Μέρκελ. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας που έφτασε στην Ακαδημία του Βελγίου για την σύνοδο του ΕΛΚ ήταν σαφώς πιο αγχωμένη, εμφανώς πιεσμένη  και έδειχνε σαν κάτι να την απασχολεί.  Ολα αυτά βεβαίως έχουν να κάνουν με το πολιτικό της μέλλον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο και τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για το προσφυγικό.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής της δείχνουν ικανές τις τελευταίες ώρες να την παρασύρουν στην ακόμα και στην πτώση, κάτι που η κ. Μέρκελ παλεύει να αποφύγει.

Ενδεικτικό της νευρικότητας που έδειχνε να αποπνέει η σιδηρά κυρία της Ευρώπης ήταν το γεμάτη ένταση τετ α τετ της με τον Σεμπάστιαν Κουρτς έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες του ΕΛΚ. 

Η συγκεκριμένη συνάντηση, έχοντας ανεπίσημο χαρακτήρα και μακριά από τις κάμερες, κράτησε περίπου δέκα λεπτά. 

Μέσα σε αυτό τον περιορισμένο χρόνο η γλώσσα του σώματος τα έλεγε όλα. Η Ανγκελα Μέρκελ συνεχώς χειρονομούσε σαν να ήθελε να πείσει τον συνομιλητή της για τα όσα έλεγε, με τον καγκελάριο της Αυστρίας να την ακούει ήρεμος, σχεδόν ανέκφραστος. 

Η τακτική αυτή της κυρίας Μέρκελ συνεχίστηκε και σε άλλες συναντήσεις της όπως με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, με στόχο να πείσει τους ομολόγους της πως όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος των μεταναστών.

Η αρχή της ερχόμενης εβδομάδας πάντως δεν αποκλείεται να αποδειχτεί  καθοριστική για την Ανγκελα Μέρκελ, μια και θα πρέπει να τα βρει ή να τα σπάσει με τους κυβερνητικούς της εταίρους στο Βερολίνο. 

Σε αντίθετη περίπτωση όλα είναι ανοιχτά, από την αλλαγή στον κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι την πτώση. Τα όσα συμβαίνουν στην γερμανική πρωτεύουσα τις μέρες αυτές κυριάρχησαν στους διαδρόμους της συνόδου των Βρυξελλών, ενώ η σκιά του προσφυγικού συνολικά έπεσε βαριά πάνω από την σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ. Απόδειξη της διάστασης απόψεων που καταγράφεται μέσα στους κόλπους της μεγαλύτερης ευρωομάδας για το θέμα αυτό είναι η απουσία ενός κοινού σχεδίου συμπερασμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην Σύνοδο έχοντας τρία βασικά στοιχεία, σε σχέση με την αντιμετώπιση των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών. 

- Το μοίρασμα της  ευθύνης για το προσφυγικό και μάλιστα την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων σε όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν.

- Την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες. 

- Τη δημιουργία  κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. 

Αυτές οι παράμετροι αποτέλεσαν και τους βασικούς άξονες της τοποθέτησής του ενώπιον των μελών της συνόδου. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα ξεκαθάρισε πως το θέμα είναι το πως οι πρόσφυγες, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου, θα φεύγουν από την Ελλάδα και όχι το πως θα επιστρέφουν. 

Στην ΝΔ πάντως δεν έχουν καθαρή εικόνα για τα όσα ακούγονται με αφορμή το δημοσίευμα περί συμφωνίας Τσίπρα Μέρκελ για επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουν κατά πόσο έχει βάση και ασφαλώς το πόσο εφαρμόσιμη μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση πήρε αποστάσεις, αναμένοντας παράλληλα να ενημερωθεί και για την ουσία, εφόσον βεβαίως αυτή υπάρχει. 

Τα όσα συμβαίνουν με το προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισκίασαν και τις διεργασίες σε σχέση με το Σκοπιανό. Οι αναφορές ήταν ελάχιστες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης όποτε χρειάστηκε ξεκαθάρισε ότι  η ΝΔ δε θα ψηφίσει και δε θα κυρώσει τη συμφωνία, ούτε τώρα ούτε ως κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι αν κυρωθεί από την παρούσα Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι όπως πρώτο επεσήμανε το liberal.gr, στο ΕΛΚ έχουν αποφασίσει να επιμείνουν στην λογική του σεβασμού των θέσεων Μητσοτάκη για το Σκοπιανό, παρότι χώρες μέλη τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας. Με τον τρόπο αυτό το Λαϊκό Κόμμα αποδεικνύει πως επενδύει πολιτικά στην ΝΔ και στον κ.Μητσοτάκη ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών.