Guardian: Δυνατό ξεκίνημα έκανε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Guardian: Δυνατό ξεκίνημα έκανε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Σχεδόν μία εβδομάδα πρωθυπουργός, έκανε δυνατό ξεκίνημα» αναφέρει Guardian για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας το νέο ήθος και ύφος που φέρνει στη χώρα που «για πολλούς Έλληνες το νέο στυλ δεν είναι συμβολικό, είναι η αρχή μιας νέας εποχής».

Ο Guardian αναφέρεται στα πρώτες ημέρες αποφάσεις και ανακοινώσεις του πρωθυπουργού: «Αναλαμβάνοντας εξουσία τη Δευτέρα, ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η Βουλή δεν θα έχει διακοπές για το καλοκαίρι: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, και υπάρχουν νομοσχέδια που πρέπει να συνταχθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για πολλούς, επισημαίνεται στο άρθρο το νέο στυλ δεν είναι μόνο συμβολικό. Η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα θεωρείται η αρχή μας νέας εποχής, το πέρασμα του ψυχολογικού ορίου έπειτα από μια δεκαετή ύφεση εξαιτίας της λιτότητας, προγράμματα διάσωσης, ακραία κόμματα και μίας παρά λίγο χρεοκοπίας.

Στη συνέχεια, ο Guardian κάνει αναφορά στις πρώτες οδηγίες που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του. «Μέχρι την Τετάρτη, καθώς το υπουργικό συμβούλιο του Μητσοτάκη με καταξιωμένους πολιτικούς, τεχνοκράτες και πρώην σοσιαλιστές μεταρρυθμιστές συνεδρίασε για πρώτη φορά, η φιλοσοφία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης έχει πιο ξεκάθαρη: οι υπουργοί δεν θα θέτουν μόνο στόχους, αλλά θα επιβλέπονται επίσης. Μπροστά τους υπήρχαν μπλε φάκελοι που περιείχαν στόχους- ορόσημα. Όπως σε κάθε καλή επιχείρηση, θα πρέπει να γίνονται αναφορές προόδου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εν συνεχεία κάνει αναφορά και στην απόφαση να απομακρυνθούν οι κλούβες των ΜΑΤ από τη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας. «Σε μια εποχή που η εικόνα είναι το παν ο Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νέο τόνο έπειτα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, με συχνά πάνω- κάτω, υπό τον αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα. Κλούβες και κάγκελα, που αντιπροσώπευαν τον φόβο της κυβέρνησης Τσίπρα για διαδηλώσεις, αφαιρέθηκαν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Για πολλούς Έλληνες, το νέο στιλ δεν είναι μόνο συμβολικό. Η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση θεωρείται ως η αρχή μιας νέας εποχής. Η υπέρβαση ενός ψυχολογικού ορίου μετά από μία δεκαετία κατάθλιψης που προκαλούσε η λιτότητα, οι διασώσεις, οι εξτρεμιστικές ομάδες και η παρολίγον χρεοκοπία στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην απαγόρευση προσλήψεων συγγενών από υπουργούς. «Ευνοιοκρατία, νεποτισμός, πολιτική προστασία και σπατάλες έχουν κατηγορηθεί για την αμείλικτη διολίσθηση της χώρας προς την οικονομική κατάρρευση. Με επίγνωση του ρόλου του κόμματός του στο δράμα- η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία για δεκαετίες- μία από τις πρώτες ενέργειες του Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα ήταν να απαγορεύσει τον διορισμό συγγενών από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ένας κανόνας, που είπε, θα είναι ο πρώτος που θα τηρήσει πιστά», αναφέρει ο Guardian.

«Συνεργάτες του λένε ότι θα χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές για να προσπαθήσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα, μια χώρα που παρότι βρέθηκε στο χείλος της αποβολής από την ευρωζώνη και ακόμη παρακολουθείται στενά από τους ξένους δανειστές, παραμένει βαθιά απρόθυμη να αλλάξει», σημειώνει ο Guardian.

«Είναι σχεδόν σαν να θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα σαν ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ, με τον κίνδυνο να προσβάλει κάποιους από την παλαιά φρουρά στο κόμμα του», σχολιάζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής μιλώντας στην αρθρογράφο του Guardian. 

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μια ισχυρή πολιτική δυναστεία, επισημαίνει η αρθρογράφος του Guardian, η άνοδός του δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Μόλις το 2004 ασχολήθηκε με την πολιτική και το 2015 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αν και θεωρούνταν αουτσάιντερ.

«Αρχικά οι δημοσκοπήσεις δεν τον εμφάνιζαν καθόλου ψηλά», δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη εκείνη την εποχή. «Κέρδισε απλώς επειδή ήταν επίμονος, συστηματικός και εθισμένος στη δουλειά, αρετές τις οποίες έχει πλέον μεταφέρει και στο κόμμα», συνέχισε.

Σύντομα μετά την εκλογή του μετέφερε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας από ένα κτίριο όπου το ενοίκιο ήταν 98.000 ευρώ στην Πειραιώς όπου το ενοίκιο κοστίζει μόνο 9.800 ευρώ, σημειώνει η Σμιθ.

«Φιλοσοφία του είναι ο φιλελεύθερος προοδευτισμός. Πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, την υγειονομική κάλυψη για όλους, και σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παράλληλα στη δημιουργικότητα της αγοράς», επισημαίνει ο Παύλος Ελευθεριάδης καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η σκέψη του και οι ευαισθησίες του ανήκουν περισσότερο στο κέντρο παρά στη δεξιά. Είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, να καινοτομήσει, να αναλάβει ρίσκα», τονίζει ο ίδιος.

«Σκέφτεται στρατηγικά (…) αυτό που κατάφερε με την κυβέρνησή του ήταν μια δύσκολη ισορροπία», προσθέτει ο Ελευθεριάδης. «Χρειάστηκε να αναμίξει γνωστούς και δημοφιλείς πολιτικούς με άγνωστους τεχνοκράτες, οι ειδικές γνώσεις των οποίων θα του επιτρέψουν να είναι πιο αποτελεσματικός και πιο επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες πολιτικές».