Fake news από την Μυρσίνη Ζορμπά και τον ΣΥΡΙΖΑ

Fake news από την Μυρσίνη Ζορμπά και τον ΣΥΡΙΖΑ

Tης Αγγελικής Κώττη

Επιτομή των fake news είναι ότι η Ελλάδα έχασε πολλά έσοδα από την μη επιβολή τελών για αναπαράσταση μνημείων της σε συλλεκτικά μπουκάλια της Coca Cola.

Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, του οποίου την αρμοδιότητα και την επιστημοσύνη ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, καταρρίπτει σε γνωμοδότησή του την σχετική φιλολογία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Μυρσίνης Ζορμπά και ξεκαθαρίζει ότι η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει ακολουθήσει πιστά την οδό της νομιμότητας σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο θόρυβος είχε ξεσπάσει προ διμήνου και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διατεινόταν πως ήταν υποχρεωτική η αδειοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «αναπαραστάσεων μνημείων» -δυνάμει του αρχαιολογικού νόμου. Επίσης ισχυριζόταν πως υπήρξε συνεπαγόμενη απώλειας δημοσίων εσόδων εξ αιτίας της χρήσης αναπαράστασης του Παρθενώνος από πολυεθνική εταιρεία, (την Coca Cola) βάσει της απόφασης της τ. υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά. H Υπουργός Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο με γνωμοδότησή του (25-11-2019) γνωμοδότησε ότι:

«Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για «αναπαραστάσεις μνημείων» κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του αρχαιολογικού νόμου. «Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρείας Coca Cola για την χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση» της κας Ζορμπά.
 
Όπως σχολιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι: Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται.

Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση.