FAZ: Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα

FAZ: Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα

Με εκτενές δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο ισχνός απολογισμός της κυβέρνησης Τσίπρα», η Frankfurter Allgemeine Zeitung προχωρά σε καταγραφή και κριτική των πεπραγμένων της νυν κυβέρνησης, η οποία «δεν κατάφερε να αυξήσει την ευημερία και να αντιμετωπίσει τη φτώχεια» στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων «οικοδομήθηκε πάνω σε δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη για τη μεσαία τάξη.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η FAZ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλ. Τσίπρας, που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά, κατάφερε να επαναφέρει λίγη μόνο από την ευημερία που χάθηκε τα χρόνια της κρίσης», και προσθέτει: «Την ώρα που άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία ανέκαμψαν και ξεπέρασαν προ πολλού τα επίπεδα του 2007, της χρονιάς δηλαδή που προηγήθηκε της κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται 26% κάτω από τα επίπεδα του 2007».

Το δημοσίευμα της FAZ επικαλείται Έλληνες οικονομολόγους, σύμφωνα με τους οποίους «η χαμηλή ανάπτυξη οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων».

«Σε σύγκριση με το απόλυτα αρνητικό ρεκόρ του 2013, η ανεργία υποχώρησε μεν από το 27% στο 19%», επισημαίνει το δημοσίευμα, «ωστόσο εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το 7,3% του 2008».

Η FAZ τονίζει το γεγονός πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κατάφερε να αυξήσει την ευημερία και να αντιμετωπίσει τη φτώχεια στη χώρα. «Αυτό θα προϋπέθετε την αύξηση της παραγωγικότητας, ωστόσο τέτοιες ιδέες αντίκεινται στην ιδεολογία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ» εξηγεί και καταλήγει πως «ως επιτυχίες της κυβέρνησης προβάλλονται η επαναπρόσληψη των καθαριστριών σε υπουργεία ή του διοικητικού προσωπικού σε πανεπιστήμια».