Exit poll: Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης

Exit poll: Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης

Του Σάκη Μουμτζή

Πάντα είμαστε ιδιαίτεροι επιφυλακτικοί απέναντι στα exit poll. Ιδίως αυτά που ανακοινώνονται στις 7 η ώρα. Αυτά δηλαδή που δίνουν την πρώτη εντύπωση. Γιατί ακόμα και τα exit poll υπόκεινται σε διαρκείς διορθώσεις. Τούτων δοθέντων:

1. Είναι αδιαμφισβήτητη η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Αν επαληθευτούν οι μέσοι όροι όλων των δημοσκοπήσεων η διαφορά θα κυμανθεί περίπου στο 5% plus. Παρακινδυνευμένη εκτίμηση, ούτως ή άλλως.

Αυτή η διαφορά –αν τελικά επιβεβαιωθεί—είναι η μεγαλύτερη όλων των ευρωεκλογών που διενεργήθηκαν πριν από τις εθνικές εκλογές. Συνεπώς, δεν θα μιλούμε για μια καθαρή νίκη, αλλά και για μια μεγάλη νίκη, αν συνυπολογίσουμε πως στις ευρωεκλογές του 2014 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 10 μονάδες λιγότερες.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Τα χαμηλότερα ποσοστά του δεν αμφισβητούν με τίποτα την πλήρη κυριαρχία του στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ενώ συγχρόνως είναι και μια νίκη του Α. Τσίπρα. Με 25% ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει.

3. Με βάση το ιστορικό όλων των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων δεν υπάρχει προηγούμενο –πλην των εκλογών 1999-2000 - κόμμα που κέρδισε στις ευρωεκλογές να μην κέρδισε στην συνέχεια και στις εθνικές εκλογές και μάλιστα με διευρυμένη διαφορά.

4. Να μην περιμένουμε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του εύρους της διαφοράς, δεν έχει κανένα λόγο να εγκαταλείψει την εξουσία. Πολύ δε περισσότερο αν τελικά λάβει 25%plus. Θα ρουφήξει και την τελευταία ημέρα εξουσίας.

5. Τέλος, φαίνεται πως –εκτός απροόπτου—η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη.

6. Συμπυκνώνοντας, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη, κάτι που ανατρέπει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, ενώ η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσλαμβάνει χαρακτηριστικά στρατηγικής ήττας.