Economist: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλονίζεται

Economist: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλονίζεται

Ένα χρόνο μετά την σαρωτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσκολία και αντιμέτωπη με πολλά ανοιχτά μέτωπα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Economist.

Το περιοδικό σημειώνει ότι η «ξεσηκωτική» ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στη γιορτή για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης έκανε ακόμη και τους αριστερούς να δυσανασχετήσουν με την «βαριά» προπαγάνδα ενώ προσθέτει πως το βίντεο που προηγήθηκε της ομιλίας αντί να αναπτερώσει το ηθικό κατάφερε το αντίθετο.   

Τα σκάνδαλα και οι μεταρρυθμίσεις απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση ενώ γίνεται μια ιδιαίτερη αναφορά στο πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη αλλά και τους διορισμούς φίλων και συγγενών από στελέχη του κόμματος και βουλευτές. Επίσης, ο Economist σημειώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι δημοφιλείς, οι φόροι αυξάνονται, η ανεργία παραμένει στο 25% και τα capital controls είναι ακόμη σε ισχύ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις κινητοποιήσεις των αγροτών λέγοντας ότι ο κ Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με τους πρώην σύμμαχους του, και προσθέτει ότι στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει επίσης και δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί και συνταξιούχοι.

Tην ίδια ώρα η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση, με τους διεθνείς οργανισμούς και τους εθελοντές να κάνουν την περισσότερη δουλειά στα νησιά.

Ο Economist σημειώνει ότι πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στη ΝΔ ξεκάθαρο προβάδισμα, ενώ αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι είναι ευρέως δημοφιλής.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «τον Φεβρουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις περικοπές συντάξεων. Προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι η επιβολή σκληρών αλλά απαραίτητων μέτρων είναι ένας καλός τρόπος για να πέσεις από την εξουσία. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει».