E.B. Eide: Η διαίρεση της Κύπρου είναι μια ανωμαλία που θα θέλαμε να ξεπεραστεί

E.B. Eide: Η διαίρεση της Κύπρου είναι μια ανωμαλία που θα θέλαμε να ξεπεραστεί

Ως εποικοδομητική και ουσιώδη χαρακτήρισε τη συνάντησή που είχε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Μια συνάντηση η οποία διήρκεσε δύο ώρες και είχε επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Eide, εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κυπριακό σε αρκετά θέματα, αναφέροντας όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και ορισμένα από αυτά έχουν διεθνείς διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και το πώς μπορούν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να ζήσουν μαζί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ασφάλεια του ενός να μη δημιουργεί την ανασφάλεια της άλλης πλευράς.

Διαπιστώνω, επισήμανε, ότι υπάρχει πραγματική βούληση για εξεύρεση λειτουργικής λύσης και από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και ιδέες εκτός πλαισίου ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό διζωνικό και δικοινοτικό κράτος σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και πρακτικές για την ευημερία και την πρόοδο όλων στην Κύπρο. «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει στην Κύπρο μια ειρηνευτική δύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα. Και έχουμε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραμένει διαιρεμένη. Αυτό είναι μια ανωμαλία που θα θέλαμε να ξεπεραστεί», προσέθεσε.

Ο κ. Eide εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς -όπως είπε- φιλοδοξία είναι το κοινοτικό κεκτημένο και για τις δύο πλευρές να ευθυγραμμίζεται πλήρως με όλες τις ευρωπαϊκές αρχές.

Και οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, σημείωσε, καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η πραγματική στιγμή για να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν τους τελευταίους μήνες χωρίς σοβαρές κρίσεις, ενώ έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις των δύο ηγετών και υπάρχει μία αυξημένη επίσης κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Άιντε είπε ότι υπάρχει μία σοβαρή και δημιουργική αναζήτηση και ιδέες για το θέμα των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι σύντομα θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι για μία λύση που θα διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες, ώστε να μην επηρεάζει η ασφάλεια του ενός την ασφάλεια του άλλου.

Η λύση, όπως είπε, ανήκει στους δύο ηγέτες που είναι αισιόδοξοι, και η αποστολή του ιδίου είναι να λύσει το Κυπριακό.

Σχετικά με τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην περιοχή, τόνισε ότι είχε παρόμοιες απόψεις με τον κ. Κοτζιά στη σχετική συζήτηση που είχαν.

Την Τετάρτη ο κ. Eide θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ