E. Αχτσιόγλου: Εντός του Μαΐου η καταβολή της 13ης σύνταξης

E. Αχτσιόγλου: Εντός του Μαΐου η καταβολή της 13ης σύνταξης

Για τις προεκλογικές παροχές που ανακοίνωσε χθες από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι εντός του Μαΐου θα γίνει η καταβολή της 13ης σύνταξης.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στοχευμένων και μόνιμων μέτρων μεγάλης ελάφρυνσης για τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ALPHA.

«Ουσιαστικά, μιλάμε για μία αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Είχαμε ξεκινήσει ήδη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να αλλάζουμε το μείγμα, με την προσθήκη και αυτών των μέτρων αλλάζει πλέον ο χάρτης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα εισοδήματα των πολιτών» σημείωσε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι παρουσιάσαμε μία στρατηγική «με την οποία μειώνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία στρατηγική η οποία περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα, που είναι παρακαταθήκη για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι το μέτρο της νέας 13ης σύνταξης είναι ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. «Είναι ένα μόνιμο μέτρο, δηλαδή από εφέτος και κάθε χρονιά θα χορηγείται στους συνταξιούχους, αυτήν περίπου την εποχή, η 13η σύνταξη. Αφορά την κύρια σύνταξη, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για τους συνταξιούχους με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι ίση με μία σύνταξη και για τους επόμενους με την κλιμάκωση που ανακοινώθηκε. Αυτήν τη στιγμή, χρησιμοποιούμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, περίπου 800 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι το μέτρο θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και, εντός του Μαΐου, θα γίνει η καταβολή. «Θα το νομοθετήσουμε, με τρόπο ώστε κάθε επόμενη χρονιά να υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον έχουμε ακόμη περισσότερη δημοσιονομική ευχέρεια, αυτό να βελτιώνεται και να αυξάνεται» συμπλήρωσε.