Der Spiegel: Ο Τσίπρας περιγράφει τον Ερντογάν ως «έντιμο τύπο»

Der Spiegel: Ο Τσίπρας περιγράφει τον Ερντογάν ως «έντιμο τύπο»

Ως «έντιμο τύπο», που «μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο.

Για άλλη μια ημέρα, στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία αλλά και η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, με το γερμανικό Der Spiegel να σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, λόγω των φετινών εκλογών αυτοσκηνοθετείται ως ηγέτης, ως «statesman», και «θέλει να εμφανιστεί και ως ένας πολιτικός που επιλύει προβλήματα». 

Αναφερόμενο στη σχέση Α. Τσίπρα - Τ. Ερντογάν, το Der Spiegel κάνει λόγο για «ανομοιογενές ζευγάρι», επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας «διατηρούν μια ισχυρή σχέση - διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον».

«Τσακώνονται αλλά χρειάζονται ο ένας τον άλλο» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο σημειώνεται ότι τους συνδέει μια σχέση συμφέροντος. «Γνωρίζουν πως χρειάζονται ο ένας τον άλλο σε πολλά ζητήματα. Παράλληλα ο κατάλογος των θεμάτων στα οποία διαφωνούν είναι μακρύς και δεν στάθηκε δυνατόν να επιλυθούν πολλά προβλήματα ακόμα και μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη», αναφέρει το Spiegel. 

«Ο Ερντογάν πιέζει για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών. Είναι μια επιθυμία που ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκπληρώσει λόγω της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης για την Κύπρο και για τα νησιά στο Αιγαίο», αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Ερντογάν, καθώς λογαριάζει ότι εξαρτάται από εκείνον κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ, η κατάσταση στην Λέσβο, την Χίο και την Κω θα τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου», αναφέρει.

«Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων»

«Ο φαύλος κύκλος των κρίσεων» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeiner Zeitung, η οποία επισημαίνει πως «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες να αμβλύνει τις πολιτικές εντάσεις με την Τουρκία ωστόσο δεν θα αναμένεται να υπάρξει κάποια ξαφνική επιτυχία».

Το άρθρο αναφέρει ότι η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κάποιο σκάνδαλο, όπως κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όταν είχε ζητήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ακόμη το ρεπορτάζ αναφέρεται στο συμβολικό χαρακτήρα που είχαν οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη αλλά και στην Αγία Σοφία και στις προσπάθειες να μετριασθούν οι εντάσεις. Ωστόσο η FAZ καταλήγει στο συμπέρασμα πως «Μια επιτυχία στις διμερείς σχέσεις δεν είναι πολύ πιθανή, διότι Ερντογάν και Τσίπρας βρίσκονται ενόψει σημαντικών εκλογών και δεν θα μπορούσαν να προβούν σε παραχωρήσεις, τις οποίες ο αντίπαλος τους θα ερμήνευε ως σημάδι αδυναμίας».