Corriere della Sera: Ο Τσίπρας συμβούλεψε τους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν γρήγορα

Corriere della Sera: Ο Τσίπρας συμβούλεψε τους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν γρήγορα

Η Ιταλική εφημερίδα σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Συμβουλές του Τσίπρα προς την Ιταλία : Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερο» μεταφέρει τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με Ιταλούς αξιωματούχους, τους οποίους μεταξύ άλλων φέρεται να  προέτρεψε να δεχτούν τις επιταγές των Βρυξελλών και  να μην επαναλάβει τα δικά του λάθη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «προσέγγισε προσφάτως προσωπικότητες στην Ιταλία, επειδή ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε να δώσει κάποιες δικαιολογίες ή έστω εξηγήσεις και μια συμβουλή». «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί θα ήμουν ο πρώτος που θα προκαλέσει υποψίες», είπε ο Τσίπρας, ο οποίος αναφερόταν στην απραξία της Ελλάδας, η οποία δεν βοήθησε σε καμία περίπτωση τη Ρώμη στη διαμάχη της με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα, ο Τσίπρας, έχοντας επίγνωση της υποχώρησης που «αυτοσχεδίασε» τον Ιούλιο του 2015, αφού επέβαλε τα capital control στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ψηφοφόρων για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος, έδωσε συμβουλές στην Ιταλία.

Σύμφωνα μάλιστα με την Corriere della Sera ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε προς τους Ιταλούς συνομιλητές του, ότι «αν έχετε μια άλλη ιδέα, όπως την αποχώρησή σας από το ευρώ, τότε... καλή τύχη».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις με το δημόσιο ιταλικό χρέος και τη σταδιακή πίεση που υφίστανται τα ιταλικά ομόλογα και σημειώνει ότι η πραγματική διαπραγμάτευση δεν γίνεται ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες, όπως δεν έγινε και ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αλλά ανάμεσα στις ιταλικές διεκδικήσεις και την πραγματική οικονομία.

«Είναι αυτό που εννοεί ο Τσίπρας όταν καλεί τους Ιταλούς να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουμε να το πράξουμε από ανάγκη όταν θα έχουν επέλθει βαρύτατες ζημίες στην ιταλική οικονομία», αναφέρει το δημοσίευμα θυμίζοντας το κόστος στην ελληνική οικονομία από τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ότι βάσει του Ευρωβαρόμετρου, η στήριξη της ιταλικής κοινής γνώμης υπέρ του ευρώ έχει μεγαλώσει και φτάνει στο 57%. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι η κοινή γνώμη θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να ζητήσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης - αν χρειαστεί - προκειμένου να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.