Bloomberg: Ήρθε το τέλος του Τσίπρα;

Bloomberg: Ήρθε το τέλος του Τσίπρα;

Με εκτενές άρθρο του το Bloomberg εξηγεί γιατί οι Έλληνες ψηφοφόροι «γύρισαν την πλάτη τους» στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών με ένα πακέτο παροχών 1,6 δισ. δολαρίων, το οποίο, όμως, σήμανε συναγερμό στους πιστωτές της Ελλάδας.

Στο άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «Γιατί οι Ελληνες στράφηκαν εναντίον του επαναστάτη ηγέτη τους», η αρθρογράφος του Bloomberg θέτει έξι συγκεκριμένα ερωτήματα, προσπαθώντας να απαντήσει. Τι προκάλεσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τι συνέβη με την υποστήριξη που διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ, πως η συμφωνία των Πρεσπών επηρέασε τις εξελίξεις, αν βρισκόμαστε ενώπιον του τέλους του Αλέξη Τσίπρα, πόσο μεγάλη διαφορά θα επιτύχει η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές και αν οι πρόωρες εκλογές θα προκαλέσουν οικονομική αστάθεια.

Στο τελευταίο ερώτημα, η απάντηση που δίνει το Bloomberg είναι πως στην πραγματικότητα οι αγορές ήδη «τιμολογούν» νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να αποκλιμακώνεται σε ιστορικά χαμηλά από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. «Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους. Έτσι φαίνεται απίθανο να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης» σημειώνει το Bloomberg.  

Και σε άλλο σημείο της ανάλυσής του το Bloomberg διερωτάται τι απέγινε η υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ; «Η επίμονα υψηλή ανεργία και η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές των Ελλήνων και μείωσαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Στις αρχές Μαΐου ο Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τους ψηφοφόρους με ένα πακέτο παροχών 1,6 δισ. δολαρίων, που σήμανε τον συναγερμό στους πιστωτές. Μετά την νίκη το 2015, ο πρωθυπουργός έχει αντιμετωπίσει διαρκείς προκλήσεις, επιβιώνοντας από πέντε προτάσεις μομφής, ένα δημοψήφισμα και πρόωρες εκλογές μόλις οκτώ μήνες μετά την εκλογή του. Όντας ικανότατος πολιτικός, ο Τσίπρας κατόρθωσε να στρατεύσει το άλλοτε περιθωριακό κόμμα του στο σκοπό του σοβαρού περιορισμού των κρατικών δαπανών και άλλων δημοσιονομικών περικοπών που επέβαλε η Τρόικα. Προέκυψαν όμως άλλες δυσκολίες, μεταξύ των οποίων η πικρή διαμάχη για την ονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας», επισημαίνεται σχετικά.

Τέλος το Bloomberg θέτει το ερώτημα, αν πλέον βρισκόμαστε ενώπιον του πολιτικού τέλους του Αλέξη Τσίπρα. «Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά, όμως πολιτικοί παρατηρητές συστήνουν να μη θεωρείται ξεγραμμένος ο 44χρονος πολιτικός», υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.