Ο Μητσοτάκης πρέπει να «τρέξει» στις πρώτες 100 κρίσιμες ημέρες

Ο Μητσοτάκης πρέπει να «τρέξει» στις πρώτες 100 κρίσιμες ημέρες

Στην πρόκληση που περιμένει τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται το Bloomberg σημειώνοντας ότι θα πρέπει τώρα να δείξει στους επενδυτές ότι  μπορεί να λάβει πιο τολμηρά μέτρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και να την απαλλάξει από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα χρειαστεί να πείσει τους Έλληνες, που έχουν εξουθενωθεί από την κρίση, ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά ενώ παράλληλα θα κληθεί διαχειριστεί και τους περιορισμούς των δανειστών.

«Αν ο Μητσοτάκης κάνει κάποια από τα πράγματα που έχει υποσχεθεί ότι θα γίνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα βρεθούμε στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο Andrew Liveris, πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2012 κυρίως από Ελληνοαμερικανούς για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της ανάκαμψης της χώρας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Μητσοτάκης, πρώην τραπεζίτης με γνώσεις από το Harvard και Stanford, ο οποίος εργάστηκε στο Chase Bank και McKinsey και Co. στο Λονδίνο προτού ασχοληθεί με την πολιτική, έχει υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους και κίνητρα για επενδύσεις.

Συγκεκριμένα έχει δεσμευτεί να ξεμπλοκάρει έργα αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ (12,3 δισ. δολαρίων), τα οποία περιπλέκονται για χρόνια στη γραφειοκρατία, λέγοντας ότι οι επενδύσεις ελλοχεύουν για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας κρίσης της Ελλάδας.

«Οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν κατά τις πρώτες 100 ημέρες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και αν οι πολίτες θα βγουν ξανά στους δρόμους» σημειώνει ο πρόεδρος της ομάδας Hellenic Initiative, Γιώργος Στάμας.

«Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε καλά» συνεχίζει το άρθρο του Bloomberg με αφορμή την «ψήφο εμπιστοσύνης» από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία είπε ότι το πρόγραμμα έχει «"καλές προοπτικές" δημιουργίας περαιτέρω ανάπτυξης για την Ελλάδα».

«Θέλω να επιτύχει ο Μητσοτάκης τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας και τους καλύτερους μισθούς», δήλωσε η Θεοδώρα Γαλάνου, 35χρονη ιδιοκτήτρια γκαλερί στην Αθήνα.

«Αυτό είπε, αυτό που εγώ κυρίως ζητώ από αυτόν είναι να δώσει στους ανθρώπους περισσότερη αισιοδοξία. Αυτό είναι που λείπει για τη μεσαία τάξη. Ζούμε συνεχώς σε ένα σκοτάδι. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με τα πρώτα του βήματα στο γραφείο, για παράδειγμα με το νέο γραφείο του, πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει», κατέληξε.

«Η πρόοδος παρακολουθείται στενά και αυτό δείχνει πόσο σοβαρός είναι ο Μητσοτάκης για την προσέλκυση επενδύσεων» επισημαίνει το Bloomberg και θυμίζει συνέντευξη του σημερινού πρωθυπουργού από τον Οκτώβριο του 2018 όταν έλεγε ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Ελληνικό πρέπει να ξεκολλήσει το 2019, δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε λεπτό».

Φωτογραφία intime news