B. Obama: Το εμπάργκο στην Κούβα θα τελειώσει

B. Obama: Το εμπάργκο στην Κούβα θα τελειώσει

Ιστορική συνάντηση πραγματοποίησαν ο πρόεδρος Barack Obama και ο πρόεδρος της Κούβας Raul Castro στην Αβάνα, καθώς συζήτησαν για τις διαφωνίες τους στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα αλλά και για τον εμπορικό αποκλεισμό της Ουάσιγκτον.

Ο Β. Obama σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι με τον πρόεδρο της Κούβας είχαν μια "ειλικρινή και απροκατάληπτη" συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Ο Raul Castro δήλωσε πως η συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιωθεί εάν οι ΗΠΑ άρουν το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που ισχύει εδώ και 54 χρόνια. Εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες "να αποδεχτούν τις διαφορές τους" και να ρίξουν βάρος στους δεσμούς που τις ενώνουν, προς όφελος των δύο λαών.

Ο αμερικάνος πρόεδρος δήλωσε ως "το εμπάργκο θα τελειώσει. Δε γνωρίζω πότε θα τελειώσει αλλά η διαδικασία θα συνεχιστεί και μετά την διακυβέρνησή μου. Eξαρτάται από την πλειοψηφία του αμερικάνικου Κογκρέσου. Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία: το πρώτο είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις αλλαγές στις οποίες έχουμε ήδη προχωρήσει, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην επικύρωση της αλλαγής πολιτικής. Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο κόσμος ακόμα έχει ανησυχίες για το εσωτερικό της Κούβας".

“Καλωσορίζουμε τη σημαντική ανακοίνωση της Κούβας πως σκοπεύει να τερματίσει την παρακράτηση του 10% στο συνάλλαγμα του δολαρίου στην Κούβα”, ενώ παράλληλα όπως ανέφερε ο B. Obama, θα δίνονται πλέον πιο πολλές ευκαιρίες στους Αμερικάνους πολίτες ώστε να ταξιδεύουν στην Κούβα και να γνωρίζουν τον κουβανικό λαό.

“Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μιλούν εξ ονόματος της δημοκρατίας, κάτι που περιλαμβάνει το δικαίωμα του κουβανικού λαού να αποφασίζει για το μέλλον του”.

Ενδιαφέρον είχε η ερώτηση δημοσιογράφου για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κούβα, στην οποία ο R. Castro απάντησε λέγοντας "φέρτε μου μια λίστα μ'' αυτούς κι εγώ θα τους απελευθερώσω".

Ένας άλλος δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Κούβας "ποιον προτιμάτε; Τη Hillary Clinton ή τον Donald Trump;" και αστειευόμενος ο R. Castro απάντησε "Ξέρετε, δεν ψηφίζω στις ΗΠΑ".