B. Obama: Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία για το κλίμα

B. Obama: Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία για το κλίμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barak Obama δήλωσε σήμερα πως ο κόσμος χρειάζεται ένα μόνιμο πλαίσιο για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και πως θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα ενισχύει τις οικονομίες αλλά και θα βοηθήσει το περιβάλλον του πλανήτη.

Μια ισχυρή συμφωνία για το κλίμα θα στείλει ένα μήνυμα στους ερευνητές και στους επενδυτές ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη και θα παρακινήσει την ενεργειακή καινοτομία, είπε ο Obama σε συνέντευξη Τύπου κατά την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι.

Ο Obama είπε πως αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα ώστε να βοηθήσουν άλλες χώρες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για την ενέργεια.

"Χρειαζόμαστε ακόμη μια συμφωνία στο Παρίσι", είπε ο Obama. "Έτσι θα επικεντρωθώ κυρίως στο να διασφαλίσω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν των προσπαθειών για μια επιτυχή συμφωνία".

Ο Obama είπε πως η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να εξαντλήσει τους οικονομικούς πόρους.

"Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι μια οικονομική επιτακτική ανάγκη και μια επιτακτική ανάγκη ασφαλείας", τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα μια αλλαγή στη στρατηγική του ρώσου προέδρου Vladimir Putin στη Συρία, αλλά πιστεύει πως η Μόσχα στο τέλος μπορεί να ενωθεί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

"Νομίζω πως ο κ. Putin καταλαβαίνει πως, με το Αφγανιστάν νωπό στη μνήμη, το να βαλτώνει σε μια αδιέξοδη και παραλυτική εμφύλια σύρραξη δεν είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκει", είπε ο Obama.

Ο Obama είπε επίσης πως σημειώνεται κάποια πρόοδος στο σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα "κενά" που εκμεταλλεύονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να μεταφέρουν ξένους μαχητές και να πωλούν πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως είχε πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ