Aπό το... Ολαντρέου στους... ύμνους για τον Γ. Παπανδρέου

Aπό το... Ολαντρέου στους... ύμνους για τον Γ. Παπανδρέου

Tου Τάσου Ευαγγελίου

Μετά τους εκβιασμούς και τις απειλές που δεν έπιασαν τόπο το Μαξίμου επενδύει στην πρόκληση και ταυτόχρονα τείνει χέρι φιλίας και αγάπης προς όλους όσοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τις επιλογές της Κυβέρνησης στο Σκοπιανό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ν.Δ. μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο σε μια προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες όχι για τη συμφωνία αλλά για τις υπαναχωρήσεις που έχουν ήδη συμφωνήσει οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς και οι οποίες συνδέονται με την αποκαλούμενη «μακεδονική γλώσσα» και την «μακεδονική ταυτότητα».

Ο Νίκος Κοτζιάς απείλησε πρώτος ότι θα βγάλει απόρρητα έγγραφα που όμως επί της ουσίας δεν αποδεικνύουν τα όσα έχει υποστηρίξει σχετικά με την «μακεδονική γλώσσα» και την παραχώρηση της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1977. Άλλωστε το διέψευσαν κατηγορηματικά άμεσα εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις την περίοδο εκείνη, όπως ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης

Επίσης υποστήριξε ότι είχε συμφωνηθεί η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» το 2006 από τον Κώστα Καραμανλή για να διαψευστεί και πάλι

Αυτό όμως, απεδείχθη πως δεν έχει σημασία για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου απείλησε εκ νέου,  αλλά βλέποντας πως δεν υπήρξε αποτέλεσμα πέρασε στην ειρωνεία και την πρόκληση.

Είναι ενδεικτική η απάντηση που δόθηκε στην καταγγελία της Ν.Δ.  για «βαριές εθνικές υποχωρήσεις» αφού το επιτελείο του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση «για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών».

Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας, που ουδείς γνωρίζει τι διαπραγματεύεται, τι έχει συμφωνήσει και για ποιους λόγους εμμένει να κλείσει έναν θέμα ακόμη και με δυσμενείς για τα εθνικά συμφέροντα όρους καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει την θέση του για την... ονομασία των Σκοπίων!

Και η ανακοίνωση καταλήγει με ειρωνικό τρόπο: «Τελικά, ο Πρόεδρος της ΝΔ ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;». Και ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της ποιότητας πολιτικού λόγου που έχει επιλέξει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εν τούτοις αποτελεί αντιγραφή ή μάλλον αναπαραγωγή της ανακοίνωσης του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου έτυχε διθυραμβικής υποδοχής από Μέσα Ενημέρωσης που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ εξυμνώντας μάλιστα τη στάση του πρώην πρωθυπουργού. Του ανθρώπου που σύμφωνα με τον, (πριν γίνει πρωθυπουργός), Αλέξη Τσίπρα «έχει ξεπεράσει πια και την Θάτσερ, έχει ξεπεράσει και τον Πινοσέτ και φαίνεται τελικά ότι προκειμένου να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία, είναι αδίστακτος. Ό,τι του ζητήσουν, θα το εξαγγείλει»

Του ανθρώπου που θεωρούσε κακό παράδειγμα με αποτέλεσμα την περίφημη αναφορά περί Ολαντρέου.

Ουσιαστικά το Μαξίμου επανέρχεται στην αρχική γραμμή της προσπάθειας να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό για να προκαλέσει ρήγμα στη Ν.Δ., βλέποντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να καταβαραθρώνονται. Απευθύνεται δε εκ νέου στο ΚΙΝΑΛ αναζητώντας πρόθυμους να στηρίξουν τη συμφωνία που όπως όλα δείχνουν έχει κλείσει με την ηγεσία της γείτονας.

Το πρόβλημα όμως παραμένει στην έδρα του Αλέξη Τσίπρα και τα αυτογκόλ είναι συνεχόμενα. Ως εκ τούτου επικοινωνιακού περιεχομένου κινήσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους πολίτες, παρά μόνο σε κάποιους προθύμους που θα δεχθούν να καλύψουν το... ρεπό του Καμμένου.

Διότι αν θεωρούν πως θα υπάρξει αλλαγή στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα μάλλον εκτιμούν λάθος τη «στενή φιλία» του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, που θα πάνε «μαζί μέχρι τέλους»