A. Παπαρήγα για ΕΛΑΣ και Θεσσσαλονίκη: Μύθος η εθνική ενότητα

A. Παπαρήγα για ΕΛΑΣ και Θεσσσαλονίκη: Μύθος η εθνική ενότητα

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ» και αναφερόμενη στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με επίκεντρο την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «οι επίσημες εκδηλώσεις πλασάρουν τον μύθο της ανύπαρκτης εθνικής ενότητας και συμμαχίας και ομοψυχίας».

«Οι επίσημες εκδηλώσεις πλασάρουν τον μύθο της ανύπαρκτης εθνικής ενότητας και συμμαχίας και ομοψυχίας, επιμελημένα κρύβουν τον αντιλαϊκό ρόλο που έπαιξαν οι αστοί ηγέτες, τα κόμματά τους και ο θρόνος, οι σύμμαχοί τους ιμπεριαλιστές..... Κουβέντα δεν γίνεται όταν αναφέρονται στην περίοδο της Κατοχής για τις εξίσου σημαντικές ηρωικές απεργίες, τις οικονομικές διεκδικήσεις της πόλης απέναντι στην ξενική Κατοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο όνομα της επετείου του ΟΧΙ» , συνέχισε, «άλλοι μιλάνε για τον Μεταξά, άλλοι για το ΟΧΙ του λαού, οι περισσότερες αναφορές αφορούν στο αλβανικό έπος και τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας όπως αναφέρει το όμορφο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, λες κι ο πόλεμος για την Ελλάδα τέλειωσε με τον πράγματι ηρωικό αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών αξιωματικών κατά της επιδρομής», όμως, «κουβέντα δεν γίνεται για το γεγονός ότι κρατούμενοι φυλακισμένοι και εξόριστοι κομμουνιστές ζήτησαν να ελευθερωθούν μόνο και μόνο για να πάνε στο αλβανικό μέτωπο και βεβαίως τσιμουδιά ότι το μεταξικό καθεστώς τους παρέδωσε στον Γερμανό εισβολέα που ακολούθησε», ενώ «όσοι κατάφεραν -ιδίως από τα νησιά της εξορίας- να δραπετεύσουν, ένα πράγμα είχαν στον νου τους, να πάρουν μέρος στον ένοπλο αγώνα κατά της ξενικής Κατοχής -και το είπαν και το έκαναν»....

.... «Μελετάμε το χθες και δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μην ανταποκρινόμαστε στον ανώτατο βαθμό σήμερα και αύριο, να μην έχουμε πάντα επαγρύπνηση για το πώς δουλεύουμε, τι αποτελέσματα έχουμε. Για να έχουμε πάντα την επαγρύπνηση να ελέγχουμε τον εαυτό μας, για να μπορούμε να απαντάμε με πειστικότητα στον αντικομμουνισμό κι όχι με συνθήματα στην επιφανειακή εξήγηση ιστορικών γεγονότων και φάσεων, για να οπλιστούμε με ετοιμότητα και ικανότητα αξιολόγηση των τάσεων του σήμερα» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.