70.000 υπογραφές για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

70.000 υπογραφές για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Έσπασε το φράγμα των 70.000 υπογραφών το αίτημα για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με τους υποστηρικτές αυτής της διαδικτυακής ψηφοφορίας να ζητούν την εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και την άμεση ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή ψηφοφορία, που ξεκίνησε μέσω της πρωτοβουλίας του BrainGain ξεπέρασε τις 70.000 υπογραφές και με αυτούς τους ρυθμούς οι υποστηρικτές του εγχειρήματος ευελπιστούν το συγκεκριμένο ψήφισμα να γίνει το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα έχει ως στόχο να ακούγεται η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού, ακολουθώντας το παράδειγμα των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την εφαρμογή του Συντάγματος το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Οι υποστηρικτές του αιτήματος, τονίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει το θέμα στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές είναι κοντά και ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί ακριβώς γι'' αυτό το θέμα από το καλοκαίρι του 2018, ενώ η Νέα Δημοκρατία που επαναφέρει διαρκώς το θέμα στην ατζέντα έχει καταθέσει πρόταση νόμου για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και 3 χρόνια, πρόταση την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής αρνείται να θέσει υπό συζήτηση στη Βουλή όπως επισημαίνει η ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό καθεστώς επιτρέπει να ψηφίζουν μόνο όσοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τα χρήματα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να ψηφίσουν τις ημέρες των εκλογών, ενώ δεν το επιτρέπει σε όσους Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν τα χρήματα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες.

Όπως εξηγούν οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, στην κυβέρνηση αποφεύγουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια την επίλυση του ζητήματος. Σημειώνουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να φέρει την εισήγηση που έχει στα χέρια του ο αρμόδιος υπουργός Τ. Χαρίτσης υπό τον φόβο της γενικευμένης αποδοκιμασίας και κατακραυγής, αφού σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η εισήγηση προβλέπει ο.τι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται στο εθνικό ποσοστό, κάτι που εφόσον κατατεθεί αναμένεται να προκαλέσει κύμα οργής τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες του εξωτερικού προειδοποιούν τη σημερινή κυβέρνηση ότι θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου όπως ορίζει το Σύνταγμα.