26 Μαΐου, η ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσει

26 Μαΐου, η ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσει

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με σχεδόν διψήφιο ποσοστό στις ευρωπαϊκές κάλπες της περασμένης Κυριακής αποτελεί μεν την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη που κατέκτησε κόμμα σε ευρωεκλογές σε ολόκληρη την μεταπολίτευση, όμως κρύβει πολλές μικρότερες νίκες στρατηγικού χαρακτήρα που πιθανόν να καθορίσουν την πολιτική ζωή της χώρας για τα επόμενα χρόνια:

- Είναι η πρώτη φορά που μια κάλπη προκαλεί άμεσες πολιτικές εξελίξεις με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Ποτέ στο παρελθόν αυτοδιοικητικές εκλογές ή ευρωεκλογές δεν είχαν εξαναγκάσει μια κυβέρνηση να προκηρύξει την ίδια μέρα εθνικές εκλογές.

- Δημιουργεί ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες για τη ΝΔ, η οποία εισέρχεται στη μάχη των βουλευτικών εκλογών με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, μια και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές ήδη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει πιθανά και άλλη μια ήττα στον σημερινό δεύτερο γύρο, δηλαδή πριν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

- Επιβεβαίωσε την ορθότητα της στρατηγικής της ΝΔ να αποφύγει την πόλωση που επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους δικής του συσπείρωσης, μία τακτική που πιστώνεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς της προεκλογικής καμπάνιας των δύο κομμάτων ηγήθηκαν προσωπικά οι δύο αρχηγοί.

- Ο κ. Τσίπρας μέχρι και την τελευταία στιγμή διατυμπάνιζε ότι ότι θα ζητήσει την λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο. Η επιλογή του, παρά τα κατά καιρούς «γαργαλητά», να αφήσει τις ευρωεκλογές να προηγηθούν όχι μόνο δεν τον δικαίωσε, αλλά αντιθέτως τον εξανάγκασε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές καθώς το αποτέλεσμα αποδείχθηκε πολιτικά μη-διαχειρίσιμο. Έτσι, τα δύο κόμματα εξουσίας μπαίνουν στην προεκλογική μάχη με την ΝΔ να έχει μια αδιαμφισβήτητη πολιτική δυναμική και τον ΣΥΡΙΖΑ να τελεί σε πλήρη στρατηγική σύγχυση και σε ηττοπαθή εσωστρέφεια.

- Η ΝΔ είχε ισχυρή δυναμική ανόδου σε όλη τη χώρα και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Σε μια εκστρατεία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δώσει ταξικά χαρακτηριστικά, η ΝΔ εμφανίζεται με ανοδική πορεία σε όλες τις επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Η άνοδός της ήταν εντυπωσιακή τόσο στις αγροτικές περιοχές όσο και στα αστικά κέντρα, τόσο σε λαϊκές συνοικίες, όσο και σε περιοχές με υψηλά εισοδήματα. Ακόμη και στους νέους ψηφοφόρους τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε προνομιακό του κοινό, η ΝΔ κατάφερε να είναι πρώτη δύναμη (επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με +5,6% από -13,8% που είχε χάσει το 2015).

- Η ΝΔ είχε εισροές από όλους τους χώρους.

Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που στις εκλογές αυτές κέρδισε ψηφοφόρους από όλους ανεξαιρέτως τους χώρους. Διεύρυνε αμφίπλευρα την απήχησή της με εισροές κυρίως από το κέντρο και ανανέωσε σημαντικά το εκλογικό της σώμα, καθώς κατόρθωσε να επαναφέρει στις κάλπες ψηφοφόρους που απείχαν στις εκλογές του 2015.

Τη ΝΔ ψήφισαν το 12% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 13% του ΚΙΝΑΛ, το 13% της Χρυσής Αυγής, το 14% της Ένωσης Κεντρώων, το 19% των ΑΝΕΛ, και το 30% των ψηφοφόρων του Ποταμιού. Επίσης το 28% (δηλαδή σχεδόν ?) όσων ψηφοφόρων στα exit poll δήλωσαν ότι δεν είχαν ψηφίσει την τελευταία φορά, επέλεξαν τη ΝΔ, όπως και το 20% εκείνων που είχαν το 2015 επιλέξει άκυρη ή λευκή ψήφο.

Σε κάθε περίπτωση η ευρωκάλπη παρήγαγε πολλά και ηχηρά πολιτικά μηνύματα, παρά το γεγονός πως δεν βγάζει κυβέρνηση. Παρόλα αυτά αποτέλεσε την αρχή για μία νέα σελίδα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία πιθανόν να ολοκληρωθεί την ημέρα των εθνικών εκλογών.