ΝΔ: Μήπως τελικά έχει γίνει... σαμποτάζ;

ΝΔ: Μήπως τελικά έχει γίνει... σαμποτάζ;

Του Απόστολου Χονδρόπουλου   

Εάν η Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ξημέρωσε για τη ΝΔ ως μία διαφορετική ημέρα, η αλήθεια είναι ότι μάλλον βράδιασε ως... μία από τα ίδια. Πολύ καλό το σκηνικό ηρεμίας, έστω και φαινομενικής, για να αποδειχθεί αληθινό. Τουλάχιστον για πολύ, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι παραμένουν σε χαμηλούς τόνους σε σχέση με όσα ζήσαμε από την Κυριακή!

Από χθες το βράδυ φουντώνει όμως στο εσωτερικό του κόμματος μία άλλη συζήτηση, για το εάν το φιάσκο της περασμένης Κυριακής μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε σαμποτάζ. Διότι αυτό που για πρώτη άφησε ανοιχτό η κ. Ντ. Μπακογιάννη λαμβάνει ασφαλώς άλλη διάσταση όταν δεν αποκλείεται σαν ενδεχόμενο και από τον ίδιο τον γραμματέα της ΝΔ και Πρόεδρο μέχρι προχθές της διοργανώτριας ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκο.

«Είναι σίγουρο ότι υπήρξε φιάσκο, ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα αλλά από εκεί και πέρα δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά. Βεβαίως και τ' αφήνω όλα ανοιχτά. Βεβαίως και μπορεί να υπήρξε σαμποτάζ», δήλωσε στο MEGA, ενώ ερωτηθείς «από ποιους» απάντησε ότι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, καθώς ήδη δόθηκε εντολή στη νομική υπηρεσία να ασκήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες απέναντι στην εταιρεία.  Αποστάσεις από σενάρια παίρνουν πάντως οι ίδιοι οι υποψήφιοι, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν έχει καμία απολύτως ένδειξη ότι υπήρχε κάποιο σαμποτάζ», ενώ  έκανε λόγο για «διοικητική ανικανότητα, όχι δόλο». Για «αστοχία, όχι δόλο», έχει μιλήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, «το θέμα ήταν απολύτως τεχνικό», θεωρεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει αφήσει να εννοηθεί κάτι περί δόλου.

Σαν να μην έφθαναν πάντως τόσα άλλα που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της ΝΔ, προέκυψε και το εξής: Όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν τι έγινε σε αυτές τις εκλογές, αλλά άρχισαν κάποιοι να αμφισβητούν και τις…προηγούμενες!!! Του 2009!!! Σαφείς οι υπαινιγμοί της κ. Μπακογιάννη, άμεση η απάντηση υποστηρικτών του κ. Σαμαρά, άλλο ένα μέτωπο. «Το γινάτι βγάζει μάτι», που λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης; Όπως και να΄ χει μόνο αυτό έλειπε για να συμπληρωθεί το ψηφιδωτό της εσωκομματικής κρίσης  όπου τελικά όλοι επικρίνουν όλους και για όλα! Αφού ακόμη και ο μονίμως ευρισκόμενος εσωκομματικά στο απυρόβλητο Κώστας Καραμανλής έφθασε να γίνει αντικείμενο κριτικής από βουλευτές για την απουσία του από μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά!

Ο άλλος πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, ακόμη και να ήθελε να παραμείνει σιωπηλός μπροστά σε αυτή την κρίση, είναι πασιφανές ότι δεν τον αφήνει ο… Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Βρήκε μάλιστα τρόπο και χθες για να συντηρήσει το μέτωπο που έχει ανοίξει μαζί του, βάζοντας τη φορά αυτή στο στόχαστρο στενό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού. Κατόπιν αυτών ο κ. Σαμαράς μίλησε για πρώτη φορά μετά το φιάσκο για τα τεκταινόμενα στο κόμμα του.  «Ενότητα και σοβαρότητα». Ζήτησε να γίνουν σεβαστές αυτές οι δύο λέξεις «από όλους μας», όπως είπε, ενώ απευθυνόμενος στην διάρκεια παρουσίασης βιβλίου στον παρευρισκόμενο Γιάννη Πλακιωτάκη, τον κάλεσε «να προχωρήσουμε γρήγορα σε εκλογές».

Θετικό είναι πάντως που από την αντιπαράθεση δεν λείπει και το χιούμορ. Όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη που σημείωσε πως «ο νέος Πρόεδρος πρέπει να μιλάει καλά αγγλικά για να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς. Τα «γαλλικά» δεν έχουν θέση στην ΝΔ». Δεν κατονόμασε φυσικά κάποιον, γιατί είπαμε. Στη συνεδρίαση της ΚΟ συμφώνησαν μεταξύ τους οι υποψήφιοι ότι …δεν θα λένε ονόματα, θα αποφεύγουν τις προσωπικές  αναφορές. Να δούμε εάν θα συνεχίσουν να αποφεύγουν όμως και τις μεταξύ τους συναντήσεις. Ο Απ. Τζιτζικώστας επιμένει για συνάντηση των «4» και ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για να σταλεί μήνυμα ενότητας. Πρωτοβουλία που μπορεί ο μεταβατικός Πρόεδρος να μην απέκλεισε, λίγοι πιστεύουν όμως ότι μπορεί να αποδώσει  καρπούς. Ίσως οι τόνοι μεταξύ των συνυποψηφίων να έχουν πέσει κάπως, αλλά το κλίμα δεν έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί τόσο μεγάλες προσδοκίες.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήκει τέλος και η αισιόδοξη νότα της ημέρας: «Θα έχουμε μάθει όλοι από τα λάθη μας και οι εκλογές θα γίνουν σωστά και αδιάβλητα». Αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Πάντως η προσπάθεια αναζήτησης εταιρείας συνεχίζεται και στην αποψινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ θεωρείται πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών και γίνεται λόγος για υπαρκτό ενδιαφέρον από αξιόπιστες εταιρείες. Εάν επιλεγεί η εταιρία θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών που οι περισσότεροι στη ΝΔ θέλουν να είναι η 13η Δεκεμβρίου. Θέλουν πολιτικά, μένει να απαντηθεί εάν μπορούν και τεχνικά.

Πάντως, αναφορά στη σχετική συζήτηση περί σαμποτάζ, έκανε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός... "νέου γύρου γελοιότητας".