ΝΔ: Oι χειρισμοί τους είναι επικίνδυνοι

ΝΔ: Oι χειρισμοί τους είναι επικίνδυνοι

Του Απόστολου Χονδρόπουλου


Την επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων που απευθύνει εδώ και καιρό για την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει σκηνικό "δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης" που παραπέμπει ευθέως σε ημέρες 2015, διακρίνει η ΝΔ πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση των αποκαλύψεων του WikiLeaks. Χειρισμούς που θεωρεί εν πολλοίς «επικοινωνιακούς» και εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί τελικά να έχει το σκηνικό δραματοποίησης στην ίδια την πορεία της διαπραγμάτευσης και στον "λογαριασμό" που καθημερινά μεγαλώνει "και τον πληρώνουν οι Έλληνες", όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ.

«Το ερώτημα εάν η δραματοποίηση ωφελεί ή βλάπτει τη διαπραγμάτευση», έθεσε ευθέως την Δευτέρα και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τους προβληματισμούς του για την κατάληξη που μπορεί να έχει μέσα σε αυτό το κλίμα η διαπραγμάτευση εξέφρασε και ο άλλος Αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας: "Μακάρι να μη γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Όπως πέρυσι. «Λεβέντικη» διαπραγμάτευση που τελειώνει με οπισθοδρόμηση».

"Η κυβέρνηση υποκύπτει ξανά σε λογικές Βαρουφάκη. Η επικοινωνία υποκαθιστά τη σοβαρότητα των στιγμών. Η χώρα ωθείται σε αδιέξοδο", τόνισε από την πλευρά του, την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος προειδοποίησε, μιλώντας στην ΕΡΤ: " Ας καταλάβουν στην Κυβέρνηση ότι αν καταρρεύσει το πρόγραμμα, καταρρέει η χώρα. Έχουν ευθύνη. Οι χειρισμοί τους είναι επικίνδυνοι".

"Δεν κλείνει η αξιολόγηση, διαπραγματευόμαστε σκληρά, είμαστε σε παγίδα, μας οδηγούν σε ασφυξία. Έχουμε πάλι αναζωπύρωση της περσινής ρητορικής, αλλά έχουμε εμπειρία πλέον που μας οδηγεί», τόνισε χαρακτηριστικά και ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Μάκης Βορίδης, περιγράφοντας την "επανάληψη του περσινού σεναρίου"

Το σύνολο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούνται στο πλαίσιο που καθόρισε από το Σάββατο το βράδυ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας από την Λάρισα, φόβους ότι «ξαναζούμε την εμπειρία της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα- Βαρουφάκη που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ». Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε προειδοποιήσει τότε ότι οι όποιες εσωτερικές διαφορές μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να λυθούν σε βάρος της χώρας μας και δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την δραματοποίηση της κατάστασης". "Να κάτσουν να δουν πως θα κλείσει η αξιολόγηση. Γιατί όσο καθυστερεί τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι περισσότερα και τον λογαριασμό που ανεβαίνει τον πληρώνουν οι Έλληνες", λένε χαρακτηριστικά κομματικοί παράγοντες. Χαρακτηρίζουν μάλιστα "τραγική" την προσπάθεια της κυβέρνησης να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από την υπόθεση αυτή, παρουσιάζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ως "μνημονιακή" και υποστηρικτική θέσεων του ΔΝΤ.

"Μειωτική" επιστολή

"Να απαντήσει ευθέως η κυβέρνηση αν επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αν υπάρχει εναλλακτική ή θα οδηγηθούμε σε νέο- ολέθριο 2015", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε μάλιστα «μειωτική» την επιστολή Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ δυσάρεστο να απομειώνεται με τέτοιο τρόπο Πρωθυπουργός της χώρας». Όλα τα στελέχη της ΝΔ, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο του κόμματος, υπενθυμίζουν πάντως ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που είχε προσκαλέσει το ΔΝΤ δια της γνωστής επιστολής του κ. Τσακαλώτου πέρυσι το καλοκαίρι.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση διακρίνουν στην προσπάθεια δημιουργίας "εξωτερικών εχθρών" όχι μόνο μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί η κυβερνητική "ανικανότητα", για την οποία έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και να επιχειρηθεί μία συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία χρονική στιγμή που η ραγδαία φθορά αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ η κυβέρνηση πιέζεται πλέον και από το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές. Στελέχη της θεωρούν εξάλλου πιθανό ακριβώς επειδή γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με την λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων, να χειρίζεται την υπόθεση αυτή με το βλέμμα στην εξασφάλιση μίας δικαιολογίας για την αποδοχή αυτών των μέτρων.

Γενικότερα πάντως στελέχη της στη ΝΔ θεωρούν αρνητικό για τη χώρα μας το κλίμα που δημιουργήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο, ενώ στέκονται ιδιαίτερα και στο ζήτημα της προέλευσης των διαρροών, αφού, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η Κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών. Κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί υπέκλεψε τη συγκεκριμένη συνομιλία. Αλλά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σκιά».