Ν. Αναστασιάδης - Μ. Ακιντζί: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Ν. Αναστασιάδης - Μ. Ακιντζί: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Περαιτέρω πρόοδο καθώς και καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών» έχουν πετύχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό –μετά τις έξι συναντήσεις τους τον Νοέμβριο– οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωσή τους. Στη δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες οι ηγέτες συζήτησαν «χιαστί και σε μεγάλο βάθος» ένα αριθμό θεμάτων στα περισσότερα κεφάλαια του Κυπριακού.

Επίσης τονίζεται ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου «έχουν τώρα περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι τα ζητήματα που εκκρεμούν στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό μπορούν να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον».

Οι Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί συμφώνησαν στην ίδρυση μιας τεχνικής επιτροπής για την εκπαίδευση με στόχο τη συμβολή της στην ειρήνη. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για κοινώς αποδεκτό μηχανισμό για την υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα σχολεία και στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα και θα προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και από τις δύο κοινότητες.

Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθούν στις 4, 15 και 20 Δεκεμβρίου. Επίσης, στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθούν μαζί το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα.

Ο κ. Αναστασιάδης κατά την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι μέχρι στιγμής σε πολλά θέματα υπάρχει σύμπτωση, ή υπάρχει τουλάχιστον η διάθεση για σύμπτωση, υπάρχουν όμως, επεσήμανε, και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. «Θέλω να ελπίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε μέσα από την αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της καθεμιάς των δύο κοινοτήτων», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ