Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία για το Σκοπιανό ούτε τώρα ούτε ως πρωθυπουργός

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία για το Σκοπιανό ούτε τώρα ούτε ως πρωθυπουργός

Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία με την πΓΔΜ είτε τώρα είτε αν την βρούμε ως κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας  ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκχώρησε κάτι που «καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα παραχωρούσε, τη γλώσσα και την εθνότητα που είναι τα εργαλεία του αλυτρωτισμού». Παράλληλα ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να τοποθετηθούν οι πολίτες και σε αυτό το ζήτημα, αλλά και στο σύνολο των θεμάτων και των χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «αυτή τη συμφωνία η ΝΔ δεν θα την κυρώσει, δεν θα την ψηφίσει», ενώ κατέστησε «όλους υπεύθυνους για την πράξη τους» καθώς η συμφωνία παράγει αποτελέσματα ήδη με την υπογραφή της.

Υπενθύμισε ότι κατέθεσε πρόταση μομφής, προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή της συμφωνίας, εν τούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό δεδομένης της στάσης που τήρησαν οι ΑΝΕΛ. Επίσης, συμπλήρωσε ότι αν η συμφωνία κυρωθεί από ελληνική Βουλή τότε τα περιθώρια ελιγμών θα είναι πολύ στενά.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπήρξε ένας συγχρονισμός δράσεων γύρω από τη συμφωνία με την πΓΔΜ ο οποίος δημιουργεί ερωτηματικά. «Γιατί τέτοια βιασύνη; Γιατί συνέπεσε με τη συμφωνία για τέταρτο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «άφησα ξεκάθαρα υπονοούμενα στη Βουλή αλλά απάντηση δεν πήρα».

Ασκώντας μάλιστα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «ο κωμικοτραγικός θίασος Τσίπρα- Καμμένου προκαλεί τους πολίτες», χαρακτήρισε ως «τραγέλαφο» να λέει ο Π. Καμμένος «ότι θα ρίξει την κυβέρνηση και να συμμετέχει στις φιέστες στο Ζάππειο», τονίζοντας ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στοιχειώδη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Εξήγησε ότι βασική ένσταση της ΝΔ είναι η εθνότητα και η γλώσσα καθώς συνιστούν επιβεβαίωση αλυτρωτισμού, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία συμφωνία που δεν θα τη δεχόταν ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν εύκολος να κάνει αυτή την παραχώρηση και για αυτό πιέστηκε να την κάνει», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση για το λαό που του προκαλεί θλίψη και τονίζοντας ότι «κανείς προηγούμενος δεν θα την υπέγραφε».

Αναφορικά με το πεδίο της οικονομίας είπε ότι «η απόφαση του γιούρογκρουπ επιβεβαιώνει ότι έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο, πρόσθετα μέτρα προνομοθετημένα και αυστηρό μηχανισμό εποπτείας», προσθέτοντας ότι «καμία χώρα που βγήκε δεν είχε τέτοια πρόσθετα μέτρα, και εποπτεία».

«Το χρέος αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν γιατί ξέφυγε τα 3 τελευταία χρόνια, η ρύθμιση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που σχολίασε και την εκδήλωση στο Ζάππειο.

«Η Γιορτή της γραβάτας ήταν φιέστα μιας κυβέρνησης που πανηγυρίζει για τα δεινά που φέρνουν. Το τυπικό μέρος του προγράμματος τελειώνει. Όταν πανηγυρίζεις για κάτι που έκανες πέντε μέρες πριν στις Πρέσπες και έρχεσαι μετά και πανηγυρίζεις και για το άλλο με τη γραβάτα είναι προκλητικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι ως κυβέρνηση «θα μειώσουμε την εισαγωγική φορολογική κλίμακα μέχρι 10.000 ευρώ». Μια αξιόπιστη κυβέρνηση θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να διαπραγματευτεί δημοσιονομικούς στόχους και να πετύχει μικρότερα πλεονάσματα για να κάνει δύο στόχους, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την επανεκλογή του Τ. Ερντογάν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «αν θέλει ο Ερντογάν να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση στις σχέσει των δύο κρατών να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες», επισημαίνοντας ως κρίσιμης σημασίας ζήτημα το να παίξει η χώρα «πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης να κάνει τα σύνορα της Ελλάδας ευρωπαϊκά σύνορα».