Αλ. Τσίπρας: Εμείς δεν παίζουμε με τους Θεσμούς...

Αλ. Τσίπρας: Εμείς δεν παίζουμε με τους Θεσμούς...

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν «παίζει» με τους θεσμούς και επιχείρησε να διαψεύσεις τους σχεδιασμούς για «δεξιά παρένθεση» αλλά την ίδια στιγμή ομολόγησε ότι αξιοποίησε τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2014 προκειμένου να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εντύπωση, προκάλεσε πέραν της κυνικής ομολογίας, ότι  ισχυρίστηκε πως είχε τότε «ενόραση» για το μέλλον και μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που είχαν τότε διαμορφωθεί!

Την ίδια ώρα, καταλόγισε στη ΝΔ ότι εκείνη σχεδιάζει παρενθέσεις. Μάλιστα, αναρωτήθηκε εφόσον η ΝΔ είναι σίγουρη για το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα, «ώστε έχετε τα χέρια σας λυμένα».

«Μας λέτε δήθεν ότι αυτό που σας απασχολεί δεν είναι το θεσμικό ζήτημα αλλά η υποκρύπτουσα πολιτική σκοπιμότητα. Ποια δηλαδή, μπορεί να είναι αυτή :¨Ότι δήθεν εσείς θα έχετε πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλά εμείς θα οδηγήσουμε σε εκλογή μετά από 7 ψηφοφορίες απευθείας από το λαό», είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα στηρίξει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Ενώ την ίδια στιγμή ο κος Μητσοτάκης επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο ; Σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ισως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε ότι η ΝΔ επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρόδια!

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ΝΔ ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση  και στο περιεχόμενο, ώστε να έχει το άρθρο 180, ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που  εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίξει με τους Θεσμούς, την στιγμή που «άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις». Είπε, δε, ότι οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι κουρελού, αλλά «είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικοί λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας». «Εμείς λοιπόν παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τάξει αλλού τη στήριξή του.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ ευελπιστεί ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές,« για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που  εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ»!

Αλλά, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν»!

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, αφού τις επανέλαβε κατηγόρησε τη ΝΔ για τη μη αποδοχής του άρθρου 3 περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις. «Μου κάνει εντύπωση που ο κος Μητσοτάκης που παριστάνει τον γκουρού του φιλελευθερισμού δεν συναινεί σε μια τέτοια αυτονόητη πρωτοβουλία», είπε και τον κατηγόρησε ότι κινείται προς την άκρα δεξιά.

Επανερχόμενος στον… αιφνιδιασμό που υπέστη όταν η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το άρθρο 32 σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλησε να ακολουθήσει το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. «Αντίθετα επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής.  Να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ. Να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρείων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση. Έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς», είπε.