Handelsblatt: Τα σχέδια Τσίπρα προκαλούν ανησυχία στους πιστωτές

Handelsblatt: Τα σχέδια Τσίπρα προκαλούν ανησυχία στους πιστωτές

Για εκλογικά δώρα που θα κοστίσουν σχεδόν 4 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, παρουσιάζοντας τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα και εγείροντας το ερώτημα αν η Ελλάδα θα καταφέρει να τηρήσει τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές στόχους για τον προϋπολογισμό.

Σε συνέχεια της χθεσινής προειδοποίησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, η Handelsblatt τονίζει ότι «στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων με μείωση φόρων και απαλλαγές από τα χρέη προς το δημόσιο». 

«Ο ίδιος ο Τσίπρας κάνει λόγο για μια 'δύσκολη μάχη'' που καλείται να δώσει στις Ευρωεκλογές. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 7 έως 10 μονάδες της αριστερής συμμαχίας του Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εθνικές εκλογές η ΝΔ προηγείται με διαφορά», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Ωστόσο, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν τις αμφιβολίες τους για τα σχέδια Τσίπρα, σημειώνει το δημοσίευμα. «Για τις μειώσεις φόρου και τις αυξήσεις των συντάξεων πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. Τα εκλογικά δώρα θα κοστίσουν σχεδόν 4 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα καταφέρει να τηρήσει τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές στόχους για τον προϋπολογισμό». 

Και καταλήγει: «Την ώρα που ο ESM, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δηλώσει ότι θέλουν 'να εξετάσουν'' τα νέα μέτρα, το ΔΝΤ εκφράζεται ήδη ξεκάθαρα. Το πρόγραμμα Τσίπρα οδεύει προς 'λάθος κατεύθυνση'', δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν σε συνέδριο στην Αθήνα. Η χώρα χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά κίνητρα. Η κυβέρνηση όμως κινείται προς την 'αντίθετη κατεύθυνση''. Ο Ντόλμαν άσκησε κριτική και στο σύστημα αποπληρωμής σε δόσεις για φορολογούμενους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι υπονομεύουν την ήδη κακή φορολογική συνείδηση».