Σήμερα η ψηφοφορία για το νέο καταστατικό της ΝΔ

Σήμερα η ψηφοφορία για το νέο καταστατικό της ΝΔ

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου της ΝΔ ξεκινούν στις 10 το πρωί με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ το Ποτάμι o ίδιος ο επικεφαλής του Κινήματος, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ανταποδίδει την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο πρόσφατο Συνέδριο του δικού του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, το ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης, την ΔΗΜΑΡ ο Πρόεδρος Θανάσης Θεοχαρόπουλος και την Λαϊκή Ενότητα το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Κώστας Ήσυχος.

Μετά τους χαιρετισμούς  των προσκεκλημένων, θα μιλήσει ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και θα ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση επί του νέου Καταστατικού που εισηγείται η ηγεσία του κόμματος. Η ψηφοφορία για την έγκρισή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα και θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες πτυχές του Συνεδρίου, καθώς η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές ως απαραίτητο βήμα για την υλοποίηση της οργανωτικής ανασυγκρότησης της ΝΔ για την οποία έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη διάρκεια της εσωκομματικής αναμέτρησης, όσο και μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, προαγγέλλοντας την ολοκλήρωσή της σε μία πορεία 11 ημερών έως το Πάσχα.

Πρώτο δείγμα αντιδράσεων

Η ψήφιση του νέου καταστατικού συνιστά πάντως εκ των πραγμάτων και το πρώτο test για την ηγεσία σε σχέση με ενδεχόμενες εσωκομματικές αντιδράσεις, ως αποτέλεσμα των τριβών που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την απόφαση του Προέδρου της ΝΔ να αντιδράσει σε όσα πρωτοφανή έγιναν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ , εξαγγέλλοντας την επανίδρυση της Νεολαίας. Αλλά και μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την ίδια τη σύνθεση του Συνεδρίου, την παραίτηση του Προέδρου της ΚΕΦΕ, Φίλιππου Ταυρή και επιστολή 9 μελών της ΠΕ, μετά από συνάντηση στελεχών που είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η ηγεσία της ΝΔ αποδίδει αυτού του είδους τις εσωκομματικές πρωτοβουλίες σε αντιδράσεις που πάντοτε σημειώνονται όταν γίνεται προσπάθεια να ανατραπούν παγιωμένες καταστάσεις, θεωρεί πως οι συγκεκριμένες απόψεις εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα έχουν "πολύ μικρή ανταπόκριση στο συνεδριακό σώμα". Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την έγκριση του νέου καταστατικού.            

Η νέα Πολιτική Επιτροπή

Με την έγκριση του νέου καταστατικού θα τεθεί σε ισχύ, μεταξύ άλλων και η διάταξη για μικρότερα και πιο ευέλικτα κομματικά όργανα, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής η οποία δεν θα αριθμεί πλέον πάνω από 500 μέλη, αλλά λιγότερα από τα μισά. Τα αιρετά μέλη από 200 που είναι σήμερα θα περιοριστούν σε 100, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων εκ της ιδιότητάς ή του αξιώματός τους από 300 και πλέον που είναι μέχρι σήμερα, θα μειωθεί κάτω από το μισό.           

Συγκεκριμένα προβλέπεται να συμμετέχουν ex officio ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι, οι  πρώην Πρόεδροι της ΝΔ, οι υποψήφιοι Πρόεδροι που συγκέντρωσαν τουλάχιστον το 20% των ψήφων, καθώς και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.  Επίσης οι εν ενεργεία Περιφερειάρχες, που είναι ταυτόχρονα εκλεγμένοι στο Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και οι εν ενεργεία δήμαρχοι που είναι ταυτόχρονα εκλεγμένοι στο Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.). Επίσης τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, που μετά την επανίδρυσή της, θα εκλέγονται από το συνέδριό σε αριθμό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10% του εκάστοτε συνολικού αριθμού των αιρετών μελών της ΠΕ.                    

Προτάσεις για το καταστατικό

Το βράδυ του Σαββάτου έληξε η προθεσμία για υποβολή προτάσεων επί του καταστατικού. Ο παραιτηθείς από την ΚΕΦΕ Φ. Ταυρής πρότεινε μεταξύ άλλων να 150 και όχι 100 τα αιρετά μέλη της ΠΕ και να προστεθούν στους ex oficcio ο γραμματέας και οι διατελέσαντες γραμματείς, οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ, δέκα επιπλέον δήμαρχοι και έως 20 εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων. Επίσης να εξαιρεθούν ρητά από τον χαρακτηρισμό ως "συνεργαζόμενες οργανώσεις"  οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

  Στις 8 απόψε το βράδυ θα λήξει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή και η ψηφοφορία για την εκλογή των 100 αιρετών μελών, για την οποία ισχύει ποσόστωση 30% για κάθε φύλο, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής, αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του Συνεδρίου. Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.