8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Απίστευτο! Ζητούν παράταση του μνημονίου

Απίστευτο! Ζητούν παράταση του μνημονίου

Την τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πέραν του Αυγούστου του 2018 εξετάζουν κυβέρνηση και θεσμοί, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι 85 ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Μαΐου αποδεικνύονται στην πράξη εξαιρετικά λίγος χρόνος για να προσδιορισθούν εγκαίρως από την κυβέρνηση και τους θεσμούς οι λύσεις που απαιτούνται, ώστε έως το τέλος Ιουνίου να έχουν υλοποιηθεί πλήρως και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. 

Έτσι, προκειμένου να μη δραματοποιηθεί η κατάσταση, εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει, και κυρίως προκειμένου να μη δοθεί καμία αφορμή στις αγορές να θεωρήσουν πως τα διαθέσιμα χρήματα του ESM δεν θα δοθούν στην Ελλάδα, εξετάζεται να παρασχεθεί τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα (δανειακή σύμβαση) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. 

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου του 2014 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε ζητήσει και είχε λάβει τη δίμηνη τεχνική παράταση του δεύτερου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Μπορεί στις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) την προηγούμενη εβδομάδα όλοι να διατράνωναν πως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ωστόσο αυτό το σενάριο έχει ουσιαστικά επαναπροσδιορισθεί. 

Σημειώνεται ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν το δημοσίευμα και κάνουν λόγο για ευσεβείς πόθους. Παρ'' όλα αυτά ο «Φιλελεύθερος» επιμένει στις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται πως έχουν γίνει συζητήσεις αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για το θέμα.

*Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στον Φιλελεύθερο της Τετάρτης 7 Μαρτίου.