8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Τα 10 νέα κανάλια της Cosmote TV και η «κόπωση» της συνδρομητικής

Τα 10 νέα κανάλια της Cosmote TV και η «κόπωση» της συνδρομητικής

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δέκα νέα κανάλια προσθέτει από την προσεχή Κυριακή 1η Οκτωβρίου στη συνδρομητική της πλατφόρμα η Cosmote TV, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά της και κάνοντας και ένα… άτυπο ντεμαράζ στην πρόσφατη «συμμαχία» που ανακοίνωσαν Forthnet, Vodafone και Wind για τη διάθεση κοινού προγράμματος. Βεβαίως, τα νέα κανάλια θα αντικαταστήσουν οκτώ άλλα των οποίων θα πάψει η προβολή τους, καθώς σταματά και η συνεργασία της Cosmote με το Discovery Channel.

Με αυτόν τον τρόπο, τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούν να εμπλουτίσουν αλλά και να ανανεώσουν τη δυναμική της πλατφόρμας που δείχνει να έχει «ταβανώσει» γύρω στις 500 χιλιάδες συνδρομές.

Τα πέντε από τα δέκα καινούρια κανάλια θα είναι στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, τρία θα είναι αθλητικά – ενισχύοντας το βαρύ πυροβολικό του σταθμού που είναι τα αθλητικά – ενώ δύο θα είναι στην κατηγορία του life style.

Από την προσεχή Κυριακή λοιπόν 1η Οκτωβρίου η πλατφόρμα της Cosmote TV θα αποτελείται από 85 κανάλια, εκ των οποίων τα 13 αθλητικού περιεχομένου, 10 με ντοκιμαντέρ, 8 με ταινίες και σειρές και 6 παιδικά.

Έχει ανακοπεί η δυναμική της συνδρομητικής TV στην Ελλάδα

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, τουλάχιστον σ' αυτή τη συγκυρία δείχνει να έχει… ωριμάσει, κάτι που μαρτυρά και τη μείωση των νέων συνδρομών.

Στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2017 η Cosmote TV είχε 503.800 συνδρομητές, ευρισκόμενη στην πρώτη θέση της σχετικής αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στο τέλος του 2016 οι συνδρομητές της Cosmote TV είχαν ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες, όσες δηλαδή είναι και σήμερα περίπου, άρα δεν υπήρξε αύξηση, ενώ στο τέλος του 2015 οι συνδρομές της Cosmote TV ήταν 446 χιλιάδες.

Το ιστορικό υψηλό της Nova TV ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 όταν έφτασε στις 509.088. Στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2016 οι συνδρομητές της ήταν 460.252, ενώ η εκτίμηση είναι ότι πλέον βρίσκεται περίπου στους 450.000 χρήστες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος της Cosmote TV δε βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην έλκυση των πελατών της Forthnet, αλλά στη διεύρυνση της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας.

Άλλωστε, η Forthnet – Nova, μπορεί να έχει δει την τελευταία διετία μείωση στις συνδρομές της, όμως εξακολουθεί να διατηρεί σχεδόν το 80% των πελατών της, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα τηλεπικοινωνιακά πακέτα, έχει πάνω από ένα εκατ. πελάτες στη χώρα.

Πάντως, παρ'' ότι περίπου 950 χιλιάδες νοικοκυριά (καταστήματα διασκέδασης, καφέ, πρακτορεία Προ-Πο κ.λπ.) έχουν κάποια συνδρομητική πλατφόρμα, η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι στο 25% περίπου, πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες που οι συνδρομητικές υπηρεσίες έχουν υψηλότερη διείσδυση.

Υπάρχουν φυσικά και καταστήματα διασκέδασης ή Προ-Πο που διαθέτουν και τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες, οπότε καταγράφεται και ένας βαθμός επικάλυψης, χωρίς όμως να υπάρχουν ακριβή στοιχεία επ'' αυτού. 

Η Cosmote TV έχει ατού τα αθλητικά

Ο ΟΤΕ ξεκίνησε τη συνδρομητική του πλατφόρμα τέλη του 2011 και κατά κοινή ομολογία έχει κερδίσει το στοίχημα, καθώς κατάφερε και μπήκε σε μια αγορά που για πολλούς δεν είχε δυναμική, ευρισκόμενος πλέον στην πρώτη θέση αυτής της αγοράς.

Απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους, χώρια οι παράπλευρες ωφέλειες από τις εξωτερικές παραγωγές.

Κεντρικό ατού της πλατφόρμας του Cosmote TV που δημιουργεί φανατικούς χρήστες, είναι οι αθλητικές διοργανώσεις. Η εξασφάλιση του UEFA Champions League είναι η σημαντικότερη προσθήκη, που ήρθε να «κουμπώσει» στην εξασφάλιση των τεσσάρων πιο δημοφιλών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης, της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Τα νέα κανάλια της Cosmote TV

BBC Earth

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσθήκες στην πλατφόρμα της Cosmote TV είναι το BBC Earth, κορυφαίο κανάλι του BBC, με διάσημες παραγωγές σαν το Frozen Planet, το Life, το Blue Planet και το Planet Earth.

Viasat Explore & Viasat Nature

Πρόκειται για δύο νέα κανάλια από το ευρωπαϊκό δίκτυο του Viasat, Viasat Explore και Viasat Nature, με θεματολογία γύρω από τα ζώα, την «άγρια φύση», τα extreme sports, τις ανακαλύψεις και την περιπέτεια. Με την προσθήκη αυτή, η πλατφόρμα της Cosmote TV επεκτείνει τη συνεργασία της με το διεθνούς κύρους δίκτυο του Viasat World.

Ήδη φιλοξενεί το Viasat History το οποίο προβάλει ιστορικά ντοκιμαντέρ κ.α.

Food Network & Fine Living

Το Food Network και το Fine Living είναι κορυφαία κανάλια παγκοσμίως για τη μαγειρική και το lifestyle – από το ίδιο δίκτυο, ενώ η Cosmote TV ανανεώνει για άλλη μία τριετία τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Travel Channel HD, το μεγαλύτερο κανάλι για ταξίδια, με βραβευμένες παραγωγές ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται σε 130 χώρες του πλανήτη.

Τα δύο νέα κανάλια θα προβάλλονται στην Cosmote TV με υπότιτλους, αρχικά στην ζώνη του prime time, και στη συνέχεια σε όλο το πρόγραμμά τους (και για τα 2 κανάλια που έχει εξασφαλίσει exclusivity στον υποτιτλισμό για 12 μήνες από το λανσάρισμα).

Crime + Investigation

Το κανάλι αστυνομικών υποθέσεων Crime + Investigation από το A+E Network έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η θεματολογία του κινείται γύρω από τις αστυνομικές έρευνες, ιστορίες εγκλημάτων, δικαστικές υποθέσεις κτλ.

CBS Reality

Ανάλογης θεματολογίας είναι και το κανάλι CBS Reality, με εκπομπές ριάλιτι και ντοκιμαντέρ γύρω από δικαστικές υποθέσεις και αστυνομικά μυστήρια. Το CBS Reality θα προβάλλεται 100% υποτιτλισμένο από το λανσάρισμα.

Αθλητικά

Στα αθλητικά, προστίθενται το FOX Sports HD, το Nautical Channel και το Outdoor Channel, όπου θα προβάλλονται αθλητικές διοργανώσεις, όπως το NFL (αμερικανικό football) και το NHL (χόκεϊ επί πάγου), αγώνες ιστιοπλοΐας παγκόσμιας κλάσης, σπορ στην ύπαιθρο κ.λπ. Τέλος, από τον Οκτώβριο έρχεται η νέα υπηρεσία Multi Room, που επιτρέπει την πρόσβαση σε διαφορετικά κανάλια από διαφορετικές τηλεοράσεις στο σπίτι (σα να έχεις δύο συνδέσεις).

Σταματά η προβολή οκτώ καναλιών

Οι νέες προσθήκες θα έρθουν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η ολοκλήρωση της συνεργασίας με το Discovery. Συγκεκριμένα θα κατέβουν από την πλατφόρμα της Cosmote TV τα κανάλια: Discovery HD Showcase, Discovery Channel, Discovery Science HD, IDX HD, Animal Planet HD, Eurosport 1HD, Eurosport 2, και TLC.