8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ - έκθετη η κυβέρνηση

Στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ - έκθετη η κυβέρνηση

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου έκρινε χτες αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα. Η εξέλιξη αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, η οποία είχε επιλέξει ακόμη και τον δρόμο της δικαστικής δίωξης σε δημάρχους που αρνιόντουσαν να εφαρμόσουν τον αντισυνταγματικό – όπως αποδείχτηκε – νόμο.

Η διάταξη αυτή αφορά περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους. Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση είχε αγνοήσει επιδεικτικά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες, η αντισυνταγματικότητα του νόμου θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα και στους Δήμους και στους ίδιους τους εργαζόμενους. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σε μία επίδειξη δύναμης, η κυβέρνηση ώθησε φορείς του δημοσίου να κινηθούν νομικά έναντι αιρετών εκπροσώπων που δήλωναν ότι ήσαν αντίθετοι με την παράταση των συμβάσεων, καθώς δεν ήθελαν να ζημιώσουν τους δήμους τους, αφού χρειαζόντουσαν αυτό το προσωπικό για όλο τον χρόνο.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι θα συμβεί με τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί και τα οποία ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.  Πως θα επιστραφούν, δηλαδή, τα χρήματα στο δημόσιο, όπως ορίζει η απόφαση. Αλλά και πως θα αντιμετωπίσει το δημόσιο τους δημάρχους που είχαν το θάρρος να αντιταχτούν στην ισοπεδωτική λογική της κυβέρνησης και τώρα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για μία απόφαση που αποδεδειγμένα δεν ήθελαν να εφαρμόσουν!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  της ΝΔ Μάκης Βορίδης σε ανάρτησή του στο facebook σημείωσε: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Και πάλι η Αριστερά εναντίον κάθε λέξης του Συντάγματος».