Σε «θέση μάχης» οι χώρες της ΕΕ ενόψει χειμώνα
Shutterstock
Shutterstock

Σε «θέση μάχης» οι χώρες της ΕΕ ενόψει χειμώνα

Μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λαμβάνουν μία μετά της άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ρωσία, η οποία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει παγώσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις κυρώσεις της Δύσης

Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία πριν και μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχουν οδηγήσει σε αύξηση κατά σχεδόν 400% τις ευρωπαϊκές τιμές, εκτινάσσοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη.

Η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και μια προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, είναι τα τρία έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Το σχέδιο της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Το πρώτο μέτρο αφορά την μείωση της ζήτησης. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1,2 bcm κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Δεύτερον, προτείνεται ένα προσωρινό ανώτατο όριο εσόδων για τους «υποοριακούς» παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Επιτροπή προτείνει να καθοριστεί το ανώτατο όριο των υποοριακών εσόδων στα 180 ευρώ/MWh.
  • Τρίτον, η Επιτροπή προτείνει μια προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης για τα πλεονάζοντα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων.

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι στιγμής στην Ευρώπη

Ολλανδία: Πλαφόν στα ενεργειακά συμβόλαια

Η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στα ενεργειακά συμβόλαια από την 1η Ιανουαρίου 2023 για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών, ανέφερε τη Δευτέρα το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Οι τιμές της ενέργειας θα περιοριστούν στο επίπεδο του Ιανουαρίου 2022 για τη μέση ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, ανέφερε η NOS, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά της την Τρίτη.

Ο Σολτς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να υπογράψει συμβόλαια για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτατην Κυριακή, δήλωσε ο αναπληρωτής καγκελάριος, καθώς η Γερμανία αναζητά νέους εταίρους για να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

«Η προσφορά φυσικού αερίου διευρύνεται σιγά σιγά. Η κυβέρνηση βρίσκεται μόνιμα σε συνομιλίες με πολλές χώρες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποδεικνύοντας το δικό του ταξίδι στο Κατάρ και τα ΗΑΕ τον Μάρτιο.

Ισπανία: Οι ενεργοβόρες εταιρείες να κλείνουν εάν χρειαστεί

Η Ισπανίδα υπουργός Βιομηχανίας Ρέγιες Μαρότο δήλωσε ότι οι ενεργοβόρες εταιρείες θα ήταν εφικτό να κλείνουν κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής της κατανάλωσης εάν χρειαστεί.

Η Ισπανία έχει καταλήξει στη μείωση κατανάλωσης αερίου 7% αυτόν τον χειμώνα, έναντι 15% άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ιβηρική χώρα δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Αβεβαιότητα για τους Φινλανδούς

Η Φινλανδία εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της και αντιμετωπίζει τη μείωση της ικανότητας εισαγωγής ενέργειας από τη Σουηδία λόγω της καθυστέρησης κατά δύο μήνες της επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4.

Οι Φινλανδοί πρέπει να είναι έτοιμοι για διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω πιθανών ενεργειακών ελλείψεων τον προσεχή χειμώνα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια του ηλεκτρικού δικτύου της Φινλανδίας

Τα μέτρα στην Αυστρία

Η ομοσπονδιακή αυστριακή κυβέρνηση και η πόλη της Βιέννης συμφώνησαν πριν από λίγες ημέρες τη διάσωση, με μια πιστωτική γραμμή τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Απρίλιο, του μεγαλύτερου παρόχου ενέργειας στη χώρα, της Wien Energie, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια των περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας.

Τα μεγάλα εργοστάσια της χώρας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα ώστε εν ανάγκη να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, ενώ ήδη εμπορικά καταστήματα περιορίζουν τον εξωτερικό φωτισμό τους και στα χιονοδρομικά κέντρα σχεδιάζεται περιορισμός της λειτουργίας των λιφτ. Προς το παρόν ωστόσο η ιδιωτική οικιακή εξοικονόμηση γίνεται κυρίως σε εθελοντική βάση.

Γαλλία: «Στοπ» σε διακοπές φυσικού αερίου για νοικοκυριά

«Το φυσικό αέριο (μέχρι τώρα) έρεε μόνο από τη Γερμανία στη Γαλλία, επομένως δεν διαθέταμε τα τεχνικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τις ροές, ενώ δεν είχαμε καν μέθοδο καθορισμού των τιμών», δήλωσε η επικεφαλής του CRE, Εμανουέλ Βαργκόν, στο ραδιόφωνο franceinfo.

Η Εμανουέλ Βαργκόν , υπογράμμισε πως «δεν θα σημειωθούν διακοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ».

Τα μέτρα στην Ιταλία

H κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι από την αρχή του χρόνου ενέκρινε έκτακτη βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, συνολικού ύψους πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των άλλων, μείωσε κατά τριάντα λεπτά του ευρώ το λίτρο τους κρατικούς φόρους στα καύσιμα, ενέκρινε επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, όπως και τη μείωση τoυ ΦΠΑ στο 5% για τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που αποστέλλονται σε τριάντα εκατομμύρια νοικοκυριά και έξι εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση Ντράγκι κατέβαλε και μεγάλη προσπάθεια με στόχο να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιριών του τομέα της ενέργειας. Προς το παρόν, όμως, σε σύνολο οφειλών προς το δημόσιο που υπολογίσθηκε ότι αγγίζει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, καταβλήθηκε στα κρατικά ταμεία μόνον ένα δισεκατομμύριο.

Τα μέτρα στο Βέλγιο

Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% σε μόνιμη βάση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η βελγική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε αρχικώς σε προσωρινή βάση το Μάρτιο του 2022.

Την ίδια στιγμή, η βελγική κυβέρνηση ενθαρρύνει τους πολίτες να προσέχουν την ενεργειακή κατανάλωση, η οποία έχει ήδη μειωθεί μεταξύ 10-15% σε σχέση με πέρυσι. «Η ενέργεια που δεν χρησιμοποιείτε είναι σαφώς η φθηνότερη. Εάν κάνουμε όλοι μαζί προσπάθεια, θα πέσουν οι τιμές», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο.