8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank ο Θεόδωρος Πανταλάκης

Νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank ο Θεόδωρος Πανταλάκης

Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank εξελέγη τελικά ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς μέχρι πριν από λίγη ώρα ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής. Με την εκλογή του κ. Πανταλάκη δίνεται αίσιο τέλος στο σίριαλ των διοικητικών αλλαγών στην τράπεζα ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή γενική συνέλευση της τράπεζας, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ. Στη συνέχεια, ομόφωνα εξέλεξε τον κ. Πανταλάκη ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας.

Έτσι, σημειώνει η Attica Bank, κλείνει μία βασική εκκρεμότητα, σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των Εποπτικών Αρχών, συνεχίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο Θ. Πανταλάκης είναι κάτοχος Πτυχίου της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (1973-1977). Υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής Οικονομικής Αναπτύξεως Ομίλου Interamerican από το 1991 έως το 1996, ενώ από το 1996 έως το 2004 εργάστηκε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ως: 

· Αντιπρόεδρος-Υποδιοικητής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.
· Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών»
· Πρόεδρος του «Ταμείου Αυτασφαλείας του Προσωπικού» της ΕΤΕ
· Πρόεδρος του «Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού» της ΕΤΕ
· Πρόεδρος της «Διαχειριστικής Επιτροπής του Λ/σμού Επικούρισης του Προσωπικού» της ΕΤΕ

Στη συνέχεια από το 2004 - 2009 υπήρξε αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς (προηγουμένως: Δ/νων Σύμβουλος, Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος).

Το 2009 εξελέγη στη θέση του Προέδρου και Διοικητή της ΑΤΕbank. 

Νωρίτερα, οι αντιδράσεις από την πλευρά του βασικού μετόχου της τράπεζας, του ΤΣΜΕΔΕ, είχαν επαναφέρει τον κίνδυνο εμπλοκής, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εμφανιζόταν έτοιμος να προβεί στην τοποθέτηση επιτρόπου, αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο της Attica Bank. 

Ο «πόλεμος» για τον έλεγχο της Attica Bank έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες παρατάσεις για την διοικητική ανασυγκρότηση της τράπεζας, ενώ η ΤτΕ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς και τα προσωπικά, πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια που συνέβαιναν στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόρριψη του διδύμου Ρουμελιώτη-Σαπουντζόγλου από την ΤτΕ, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξέλεξε τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και εκκρεμούσε η τοποθέτηση του κ. Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το πόρισμα του ελέγχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ και της ΤτΕ αναμένεται να σταλεί στον εισαγγελέα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αποκαλύπτοντας σειρά παρατυπιών σε υποθέσεις δανειοδοτήσεων. 

Κων/νος Μαριόλης